Ať už Vás čeká oslava, party nebo nečekaná návštěva, toto pohoštění sklidí zaručený úspěch. Je to snadné, rychlé, velmi chutné a vkusné občerstvení. Jenom se po nich zapráší. Posypejte je sezamem, kmínem, čedarem a nebo podávejte jen tak. Výborné.
Možná znáte z našich potravinových řetezců tzv. Havířky. Jde o párek zapečený v rozpůlené bagetce. Navrchu je ještě sýr. Většinou to je hodně gumové a ne moc dobré.
My máme rádi a přímo zbožňujeme naše domácí párky v listovém těstě. Jsou prostě mňamózní. A jelikož jsme je chtěli nějak pojmenovat, moje žena vymyslela pro ně název Ocelářky. Prý proto, protože jsou také z ostravska a měli je rádi tamnější oceláři.
Je to neskutečná dobrota. Ať už je jíte čertvě upečené a horké, nebo druhý den studené. Stále mají vynikající chuť. A vydrží docela dlouho.
Stupeň zdravosti: 2 z 5
Stupeň závislosti: 10 z 5
Ingredience:
- listové těsto: {0.5}
- kvalitní párky: 6 ks podle velikosti
- vejce: 1 ks
- sezamová semínka: 1 PL
- hořčice nebo kečup
Rozválené listové těsto potřeme hořčicí nebo kečupem podle chuti a nakrájíme na pruhy široké asi 2 cm. Každý párek omotáme listovým těstem tak, aby z něj vyčnívaly konce, těsto u spojů přitlačíme v sobě. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovými semínky a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Místo posypu sezamovými semínky je můžete posypat celým kmínem. Nebo je těsně před dopečením posypte nastrouhaným čedarem. A nebo si udělejte v jedné várce trojkombinaci, jako to děláme my. 😉
Párky v listovém těstě by měly mít alespoň 80 % masa. Nekvalitní párky by mohly při pečení popraskat.
Můžete je podávat na nějakém večírku, party nebo rodinné sešlosti. Zcela určitě se po nich jenom zapráší.
Já je tak miluju, že si je někdy dělám jako hlavní jídlo. To si k nim pak jako přílohu ještě udělám Mac&Cheese – neboli hezky česky makaróny se sýrem (recept najdete v našem článku zde: https://www.humpolak.cz/pecena-svatecni-medova-sunka-zapecene-stouchacky-a-makarony-se-syrem/), a když se chci hodně rozmlsat, tak si k tomu ještě dám pečené fazole v rajčatové omáčce. Mňam!!!!!!