Do obchodního domu IKEA se nechodí jen pro nové křeslo, čajové svíčky nebo sklenice na víno. Kroky většiny lidí vedou i do místní restaurace a švédské kuličky s tou jejich legendární úžasnou omáčkou jsou milovaným evergreenem. Také vám tolik chutnaly a mrzí vás, že IKEA se dost odkloňuje vegetariánským směrem a jejich dnešní kuličky bohužel maso neviděly? Pak je třeba si je udělat doma. Zkoušeli jste to v minulosti a nebylo to ono? To jste ještě neměli originální recept.
Masové kuličky si můžete samozřejmě koupit i hotové. Buď je můžete zakoupit přímo v potravinovém oddělení řetězce IKEA. Ale jak jsem psal, tam už ty práve originální masové dneska neseženete. Nebo můžete zakoupit některou z imitací, které se prodávají v mražené formě v mnoha supermarketových řetězcích. Ale popravdě ani to není ono. Naštěstí se švédský nábytkářský gigant IKEA před nějakou dobou se svými zákazníky podělil o originální recepturu oblíbených masových kuliček a jejich omáčky. A pojal to ve svém stylu. Co jiného byste od značky IKEA očekávali, než obrázkový návod?
Masové kuličky IKEA krok za krokem
Na kuličky:
500 g mletého hovězího masa
250 g mletého koňského masa
1 cibule nasekaná najemno
1 stroužek česneku nastrouhaný nebo nasekaný najemno
100 g chlebové strouhanky
1 vejce
5 lžic plnotučného mléka
sůl a pepř
Na omáčku:
trocha oleje
40 g másla
40 g hladké mouky
150 ml zeleninového vývaru
150 ml hovězího vývaru
150 ml smetany ke šlehání
2 lžičky sojové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
Tak to vyzkoušejte. Opravdu jsou výborné. Tak jako vždycky, dobrou chuť!
A kde prosím pěkně mám v dnešní době sehnat tu koninu? 🙂
No nejlépe u svého soukromého řezníka. 😉
Já to tam dal schválně, jestli si toho někdo všimne. Jako jestli vůbec někdo ty moje recepty tady na Humpolákovi čte, nebo jestli se na to mám vyprdnout.
No potěšil jste mě, přece jenom to tedy někdo (byť třeba jen Vy) čte. I když to tedy trvalo. 🙂