Co je komunitní plánování sociálních služeb? Posláním komunitního plánování je, otevřít svobodnou rozpravu ke společnému hledání i plánování a k realizaci dohodnutých záměrů. Má zaručit, aby se lidé mohli svobodně účastnit rozpravy o důležitých otázkách života společenství, aby přijímaná rozhodnutí zodpovědných orgánů odrážela vůli a potřeby obyvatel regionu, aby plánované […]

22

Pod tíhou sněhu se v Humpolci zřítila střecha zimního stadionu. Nikdo nebyl zraněn. Stadion byl podle operačního důstojníka krajských hasičů už hodinu před havárií vyklizen. Nehrozí prý ani žádný únik nebezpečných látek.

Masopustem je v lidovém zvykosloví nazýváno období od svátku Tří králů do počátku předvelikonočního půstu. Masopustní tradice zasahující až do 13.století byla jakýmsi klínem mezi Vánocemi a Velikonocemi a doplňovaly ji bujaré oslavy, hodování a taneční reje s průvody maskovaných lidí. Na mnoha vesnicích, zejména pak v moravské oblasti a […]

2

Občasník, který vydává Městský úřad v Humpolci a je zdarma distribuován v tištěné, papírové formě do každé rodiny si můžete zde přečíst v elektronické podobě. Dnes si můžete stáhnout únorové číslo roku 2006 přímo na našich stránkách.

2

Víte, proč se kdysi Humpolci přezdívalo Český Manchester? V 19. století mělo město již natolik rozvinutou soukenickou výrobu, že zaměstnávala na 2000 lidí. Navíc soukeník Emerich Dítě vytvořil světový rekord, který výrazně přispěl k propagaci města. Za pouhých sedm hodin zhotovil látku na lovecký oblek pro císaře Františka Josefa I. […]

11

Že má soukenictví v Humpolci mnohaletou tradici, to ví asi každý rodilý humpolák. Někdejší slogan „500 let oblékáme svět“ znamenal kus historie a slávy Humpolce, stejně jako přízvisko „Český Manchester“. To vše však odnesl čas a novodobý český kapitalismus rozmetal i ty socialistické pozůstatky zašlé slávy. Naštěstí se našlo pár […]

1

Rodinný pivovar Bernard loni meziročně zdvojnásobil vývoz piva na čtrnáct tisíc hektolitrů a v zahraničí prodal desetinu roční výroby. Humpolecké nepasterizované pivo nejvíce chutnalo na Slovensku, kde ho zákazníci v restauracích vypili asi jedenáct tisíc sto hektolitrů.

Témata