V pondělí dvaadvacátého ledna se v Humpolci konalo finálové kolo druhého ročníku soutěže mladých kuchařů BernardChef. Vyhrál Martin Papež z Tábora, neztratily se však ani studentky z Vysočiny. Druhé místo obsadila Marta Kašová ze Žďáru nad Sázavou, o třetí příčku se podělila Karolína Valová z Moravských Budějovic.
Ve finálovém kole soutěže se utkala čtveřice nejlepších kuchařů z celé republiky, porota přitom neměla vůbec snadný úkol a dlouho o pořadí diskutovala. Za vítězným Martinem Papežem byla druhá Marta Kašová ze Střední školy obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou.
Zatímco vítěz měl kamennou tvář, dívka na druhé pozici se radovala, objímala s učitelkou, došlo i na slzy štěstí. „Naše soutěžní kariéra není dlouhá a zatím nebyla ani nějak moc úspěšná, ale dneska to bylo skvělé,“ usmívala se dívka bezprostředně po vyhlášení výsledků.
Na děleném třetím místě pak skončili Tomáš Hubatka z Písku a Karolína Valová ze Střední školy řemesel a služeb Moravské Budějovice. „Moc se mi nevedlo. Nenapadlo mě, co a jak udělat lépe,“ zhodnotila své vaření studentka. „Karolína spálila chips, a to jí malinko rozhodilo. Já ale byla s její prací spokojená,“ mínila však její učitelka odborného výcviku Ilona Hrevuš.
Porotci přitom ocenili, jak Karolína Valová v kuchyni pracovala. Udržovala pořádek, použila také řadu zajímavých ingrediencí a i servírování měla hezké. Ne vše se ale podařilo na sto procent a navíc se netrefila do chuti porotcům.
Předsedou poroty byl Martin Jiskra, šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic vyhlášeného špičkovou gastronomií. „Strašně rád se setkávám s mladými lidmi, kteří mají zájem o řemeslo a na kterých je vidět, že to k něčemu bude,“ pochvaloval si Jiskra po skončení soutěže. Při dotazu na gastro scénu si ale povzdychl, že v hospodách už to nikdy nebude jako před covidem.