Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé.
Když se zeptáte místních na Havlíčkově náměstí v Humpolci, kde se turista může dobře najíst za přijatelnou cenu, doporučí vám Papas Garden. „Vaří tam dobře a obsluha je příjemná,“ radí místní Zdeněk Boček.
Papas Garden je zavedená restaurace. „Naše restaurace se může pochlubit více než dvacetiletou tradicí. V poledne si u nás může host vybrat z deseti až dvanácti jídel. Celé menu, to je hlavní chod a polévka, je v ceně od 145 korun. Nejdražší specialita je do dvou stovek,“ zdůrazňuje restauratérka Michaela Zelená.
Hluboko do kapsy nemusí host sáhnout, ani když si vybere ze speciálního jídelního lístku. Tři druhy polévek, nejdražší za 65 korun. Kuřecí maso do 180 korun, i s vepřovým masem se vejde do dvou stovek. Restaurace nabízí i burgerové speciality. Podle Zelené se dá pořád ještě vařit dobře a za přijatelné ceny.
Pod dvě stovky se může host v Humpolci najíst i na Dolním náměstí, konkrétně v hotelu Orlík Jirmásek. Restauraci provozuje rodina Rycheckých. Tři druhy polévek za 35 korun. Hlavní jídlo začíná na ceně 135 korun, za klasickou svíčkovou host zaplatí 140 korun.
Celé menu včetně polévky je za 109 korun. Ovšem je tady jedna výjimka. Za oběd nejde platit kartou. „Důvodem jsou vysoké transakční poplatky bankám. Nechceme zvyšovat cena na úkor našich zákazníků,“ vysvětlují provozovatelé jak se jim daří držet ceny při zemi.
Obědvat za méně než dvě stovky se dá i v Motorestu Pod hradem v místní části Rozkoš. Hlavní jídlo začíná na ceně 155 korun. Polévka dle denní nabídky je za 38 korun.
Pokud host netrvá na přímo restauračním prostředí, může obědvat v jídelně rodinného řeznictví Zajíček. Polévku nabízejí za 30 korun, oběd je na výběr ze tří hlavních jídel, za 100 až 120 korun. Například dělník Zdeněk Jaroš sem chodí na obědy pravidelně.
„Pracuji tady poblíž. Jídlo tady mají vynikající za dobrou cenu. Někdy si ho beru do ešusu i na večeři domů. Obsluha příjemná. Některé restaurace by mohly závidět a učit se od Zajíčka, jak se dělá poctivé domácí jídlo,“ pochvaluje si Zdeněk Jaroš.
Provozovatelé jídelny i řeznictví sázejí na klasiku a tradiční české recepty. Jídelna nabízí asi dvanáct míst, ale je tu podle místních denně plno.
I Humpolák tento podnik navštívil. Reportáž z naší návštěvy naleznete zde: https://www.humpolak.cz/zlinaci-testuji-bufet-rodinneho-reznictvi-zajicek/
Ceny ve vybraných restauracích a jídelnách v Humpolci:
Restaurace Papas garden : oběd včetně polévky v ceně kolem 145 korun
Hotel Orlík Jirmásek: oběd 109 korun, včetně polévky
Motorest Pod Hradem: oběd od 155 korun výše, polévka za 38 korun
Řeznictví Zajíček, jídelna: oběd v ceně 100 až 120 korun, polévka na 30 korun
Ceny platné k datu 18. února 2025
Podle ekonoma Lukáše Kovandy obědům za stovku u nás dávno odzvonilo. Zdražování energií a potravin má logicky za následek i vyšší ceny v restauracích. Ekonom uvádí, že průměrná cena „meníčka“ narostla od roku 2020 skoro o víc než 30 korun, průměrná cena menu v restauraci je kolem dvou stovek.
„Kvůli obecné inflaci, tedy zdražování všeho, od energií, jako je elektřina nebo plyn, přes zdražování pracovní síly kuchařů nebo servírek až po růst cen samotných potravin a ingrediencí pro přípravu jídel,“ vysvětlil Kovanda.
Ještě před necelými deseti lety stačila lidem na obědové menu stokoruna. V roce 2013 vyšlo v Praze obědové menu průměrně na 98 korun. V krajských městech stálo v té době dokonce méně než 90 korun. Negativní trend vývoje cen očekává ekonom i nadále.
„Kvůli rostoucím cenám energií, nedostatku vhodné pracovní síly, zdražování základních surovin pro přípravu pokrmů, ale i třeba z důvodu růstu cen nemovitostí a zvyšování nájemného,“ upřesnil Kovanda.
Převzato z Pelhřimovského Deníku. Zdroj: https://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/obed-v-humpolci-nezruinuje-mistni-doporucuji-osvedcene-restaurace-20250224.html
Kovanda zapomněl dodat, že za drahotu vděčíme jeho bývalému chlebodárci panu Fialovi a SPOLU. Zase jim to na podzim běžte hodit…