Píšou o pivovaru: Rekordních 420 tisíc hektolitrů piva za rok. Bernard je na hraně své kapacity Zdroj: https://www.idnes.cz/

27

Zatímco spotřeba piva v Česku klesá, humpolecký Rodinný pivovar Bernard přepisuje rekordy. Loni vyrobil nejvíce piva ve své novodobé třiatřicetileté historii, celkem 419 tisíc hektolitrů.

„Produkce pivovaru jde proti vývoji na trhu, kde prodej piva dlouhodobě postupně klesá,“ zmínil mluvčí pivovaru Radek Tulis. Loňských rekordních 419 tisíc hektolitrů piva je přibližně o deset tisíc víc než v roce 2023.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci.
Generální ředitel pivovaru a sládek Josef Vávra (vlevo) a spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Dvě třetiny piva Bernard vyčepují restaurace a hospody ze sudů, jen zbylá třetina se prodá v lahvích. „Přitom na českém trhu je poměr opačný,“ upozornil Tulis.

Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard vidí úspěch humpoleckého piva zejména v práci obchodníků. „Má smysl jít vlastní cestou v marketingu a mít schopné obchodníky, kterým se daří nacházet nová odbytiště, i když řada provozoven v posledních letech padla,“ konstatoval.

Generální ředitel a vrchní sládek pivovaru Josef Vávra při hodnocení minulého roku zmiňuje píli všech svých kolegů. „Každý rok se vypořádáváme s dalšími překážkami, od covidu přes skokové nárůsty cen energií a surovin, válku na Ukrajině, zvýšení daní, nekončící bujení administrativy až po povodně, jejichž dopad jsme také pocítili. Přesto se nám daří růst,“ řekl.

Výstav pivovaru Bernard se zvyšuje od roku 2001, kdy činil 95 tisíc hektolitrů. Hranici 400 tisíc hektolitrů poprvé překročil v roce 2019. V následujících letech ovšem přišel pokles prodeje související s opatřeními proti šíření covidu. Hranici 400 tisíc hektolitrů pivovar opět překročil až v roce 2023. Loňskými 419 tisíci hektolitrů se pak dostal na samou hranu své kapacity.

Humpolecký pivovar přibližně 21 procent své produkce vyváží. Exportuje do pětadvaceti zemí světa, nejvíce na Slovensko, do Švédska a do Bulharska. V Humpolci zaměstnává 267 lidí, dalších 28 osob má práci v podnikové sladovně v Rajhradě u Brna.

V roce 2022 pivovar otevřel ve svém areálu návštěvnické centrum s rozhlednou.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/humpolec-bernard-pivovar-rekord-vyroba-vysocina-pivo.A250108_834341_jihlava-zpravy_epsal

Axl

27 thoughts on “Píšou o pivovaru: Rekordních 420 tisíc hektolitrů piva za rok. Bernard je na hraně své kapacity Zdroj: https://www.idnes.cz/

  1. Drancování podzemních vod a přetěžování čističky odpadních vod Humpolce pokračuje a roste do neskutečných výšin!

    A všechno zaplatí obyvatelé Humpolce a přilehlých obcí…

    Stejně tak zničené silnice směr Brunka + ul. Nerudova.

    Kdy už si konečně všichni uvědomíte, že Bernard je pro Humpolec mnohem větší zlo než rádoby známé jméno Humpolce, které je každému Humpolákovi akorát tak na 2 věci?!!
    A argumenty o zaměstnávání lidí je k smíchu – ani ne 300 lidí včetně obchoďáku všude možně a sladovny mimo. Kdejaká firma v Humpolci a okolí má mnohem více zaměstnanců bez negativních dopadů na celé město.

    Stejně tak zisk z turistů má zas jen Bernard, když si je přiveze, vyloží u sebe a zase odveze. Pro Humpoláky zas jen negativa kvůli autobusům u náměstí.

    1. Až dokážeš zaměstnat a zaplatit smysluplne 300 lidi tak piš ty chytraku. Já pivovaru fandím, je to TOP firma v CZ a rád tam utracim své peníze. A vozím pivo jako prezent daleko po světě a všude super ohlas.
      Jen Humpolaci stále pláčou a nejlepší na tom je to, že je to jediné co zmuzete!

    2. Milý anonyme,

      děkujeme za váš názor plný emocí. Pojďme se na chvíli podívat na to, co vlastně tvrdíte:

      Drancování podzemních vod a přetěžování čističky odpadních vod:
      Vaše obavy jsou jistě upřímné, ale zajímalo by mě, zda máte k dispozici nějaká konkrétní data, která by podpořila vaše tvrzení. Pokud máte důkazy, určitě je neváhejte sdílet – rádi se poučíme!

      Zničené silnice:
      Ano, silnice v Humpolci nejsou v nejlepší kondici. Ale opravdu je fér dávat za vinu zrovna pivovaru Bernard? Silniční infrastruktura je záležitostí veřejné správy, která by měla být schopná se s větší zátěží vypořádat. Možná spíše apelujme na lepší investice do silnic než na špičkového výrobce piva, který přináší do regionu ekonomické příležitosti. Jiný dopravce tyto silnice nepoužívá?

      Zaměstnávání lidí a zisky z turistů:
      Tvrzení, že zaměstnávání ani ne 300 lidí (včetně sladovny a obchodu) není dostatečné, působí, jako byste zpochybňoval důležitost jejich práce. Každé pracovní místo je v regionu přínosem, zvlášť pokud jde o dlouhodobou a stabilní zaměstnanost. Navíc je pivovar magnetem pro turisty, kteří přispívají nejen Bernardovi, ale i dalším podnikům v Humpolci – ať už jde o ubytování, restaurace, nebo drobné obchody.

      Negativní dopady na celé město:
      Tohle tvrzení je zajímavé – pokud je pivovar taková pohroma, proč se Humpolec opakovaně umisťuje mezi nejlepšími městy k životu? Možná na tom bude mít podíl i pivovar, který vytváří dobré jméno města daleko za jeho hranicemi. A pokud vás slavné jméno Humpolce „nezajímá“, tak by možná stálo za to ocenit ty, kteří jej budují.

      Je důležité si uvědomit, že jakákoli větší firma má dopady na své okolí – pozitivní i negativní. Ale namísto hledání viníka a očerňování bychom měli hledat způsoby, jak spolupracovat na tom, aby bylo Humpolecko ještě lepším místem k životu.

      S přáním pěkného dne…

        1. To by způsobilo akorát tak mnohem větší provoz, protože by se pivo muselo vozit ve více vozidlech než teď (a ty silnice by to paradoxně ničilo ještě víc)

          1. Je to trochu paradox,že sklady piva jsou v bývalé bramborárně a na Brunce

          1. Horsi varianty jsou velky pero maly auto nebo maly pero maly auto.

      1. Vážený NEanonyme,
        že výroba piva je značně neekologická, je známá věc:
        https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/72534/kolik-vody-a-energie-stoji-jedno-pivo.html

        Že, pokud jde o „drancování“ podzemních vod, je spotřeba vody na výrobu jednoho litru piva 4 – 10 litrů vody, také není neznámé číslo:
        https://cs.wikipedia.org/wiki/Pivovarsk%C3%A1_voda

        Chcete čísla? Prosím!
        V řeči čísel to znamená, že na 420 000 hl piva, což je 42 000 000 litrů, bylo spotřebováno (při pouze 5 l vody na jeden litr piva) za onen rok cca 210 000 000 litrů = 0,21 mil. m3 vody.
        Pro srovnání, objem vodní nádrže Sedlice je 2,32 mil. m3, tzn. jedná se o roční spotřebu ve výši téměř jedné desetiny tohoto objemu.
        S vědomím toho, že zásoba podzemních vod v Humpolci není nekonečná, ať každý sám posoudí, zda to je či není „drancování“.
        Slovy Evžena Humla „… Želivka by mohla téct jen pro ně.“

        Pokud jde o zničené silnice:
        Kamiony naložené až na samou hranici jak únosnosti, tak i platných předpisů sice nic neporušují, zato všechno kolem sebe poškozují v maximální míře.
        Vibrace, zejména ve městě na kostkách, se z těchto aut přenáší nejen do komunikace, ale i okolních domů, které poškozují.
        Mají tedy vlastníci těchto domů do nich také lépe investovat? A platit tak externí škodlivé vlivy dopravy?
        Je špičkový výrobce piva oprávněn za účelem svého vyššího zisku užívat či více poškozovat veřejné statky než kdokoliv jiný nebo dokonce soukromý majetek?
        Nebo to má být obecně tolerováno? Je tu spousta firem, které se chovají příkladně. Zase každý ať posoudí sám.
        Pokud to chce někdo v řeči čísel, může si spočítat, kolik je potřeba asi kamionů na odvoz 42 mil. litrů piva.
        Pivovar uvádí, že 2/3 prodá v sudech a 1/3 v lahvích.
        https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/humpolec-bernard-pivovar-rekord-vyroba-vysocina-pivo.A250108_834341_jihlava-zpravy_epsal
        Nebudu to rozepisovat, jsou to tisíce kamionů.

        Pivovar v téhle podobě a produkci a na tomto místě je zkrátka vřed města a jakákoliv obhajoba je naprosto zbytečná.
        Jinak řečeno, lejno v barevném staniolu uprostřed města, je pořád jen lejno.

        1. A jak to řešit? Zvyšovat výrobu a zisk je v tomto systému právo každého kapitalistického vlastníka. s tím nikdo nic neudělá.

          Kolik vody asi na svoji produkci spotřebuje Prazdroj? Pochybuji že má jen své vlastní zdroje vody.

          ale je jisté, že ani v Humpolci to již nepůjde s výstavem tak vysoko. Hranice je na obzoru

          1. Zvyšovat výrobu a zisk je sice právo každého vlastníka podniku, a to nejen kapitalistického (jako by snad socialističtí soudruzi neměli snahu výrobu a zisk navyšovat 😀 ale nakonec si to sami rozkradli ?!?). Ale morálka je to, co mu buď dovolí nebo nedovolí svojí zvyšující se výrobou stále více zatěžovat obyvatele v okolí pivovaru a jeho „přístupových tras“. Pozemky na rozšíření výroby pivovar vlastní na kraji města a město v roce 2015 účelově v jeho prospěch upravilo územní plán, aby zde průmyslová výroba mohla vzniknout (sic na pozemcích zemědělského půdního fondu s nejvyšším stupněm bonity – tj na ploše ze zákona nezastavitelné), pivovar si dokonce prosadil zvýšení procenta zastavěné plochy na úkor zeleně a zasakování srážkových vod. Tak co brání vybudování nové fabriky a skladů na pozemcích pivovaru na okraji města? V centru by mohla zůstat část výroby, jako to toliko vychvalované lákadlo pro turisty.

          2. Tak preci vime, o co komu de. Kdo je ta ,,nebezpecna znamost,, jak hlasa i v reklame. Snahy na zmenu uzemniho planu v centru neustoupily, jenom se vymenili kone na radnici a tak to neni tak snadny. Ne kazdej slysi na uplatky typu listek na pivace zadaco nebo deputat z pivovaru formou naturalii. My bezni obcane bychom ale meli hlavne videt, ze slibena parkovaci mista od pivovaru k navst. centru dodnes nejsou vybudovana. Ipres sliby Standy a/nebo Karla a Vlastika. Tak to proste je. V prvni rade zajmy soukromnika, pak dlouhoool, dlouhooo nic a pak mozna nekde na chvostu obyvatel mesta. S tou pudou, prodejem tisice m2 za chubicku /i soudruzka Sterbova hlasovala pro/ a zmena UP a koeficientu zelene je nazorna ukazka, kdo vladl mestu. Vladl. Svet se meni a diky za to. Snad se ten stary bordel uz nevrati.

        2. Ad 7:58 Čísla hezká, ale … v tuto chvíli je průtok Želivky v Tuklekách 4 kubiky. Čísla která uvádíte jako spotřebu vychází zhruba 6,5 m3 a z toho 5/6 by měla být odpadní voda. Jenže ona přes Humpolec z kopce žádná druhá Želivka neteče. Je zatrubněná? Vypaří se? Ne, kdepak. Jen se do těch litrů vody na výrobu jednoho litru piva započítává i zavlažování chmele, ječmene a tak dále a je to valná většina. Takže můžete na výrobu počítat třeba klidně i 10 litrů, je to úplně jedno. Tahle voda jde zpátky do přírody a s Humpolcem nemá společného zhola nic.

    3. Budu reagovat na turisty – často tyhle „pivovarové skupinky“ vidím procházet si větší část Humpolce, někdy zavítají i do místních prodejen (a tím nemyslím Lidl). Takže ne, opravdu to není jen že všichni přijedou pouze do pivovaru a pak zase odjedou.

  2. Nic proti místnímu pivovaru,ale i jiné pivovary vyrábí chutná piva. Být patriot je fajn,ale je dobré se dívat i jinde a ochutnat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Karneval pro nejmenší

Čt Led 9 , 2025
V pondělí 3.2. 2025 od 9 do 11 hodin na Malé scéně Mikádo.

You May Like

Témata