Rodinný pivovar Bernard z Humpolce přišel s nečekanou novinkou. V době uzavřených hospod, kdy nešlo na odbyt čepované pivo, vyrobil svou první pálenku. Pivovar ujišťuje, že kořalka, která má 50,6 procenta alkoholu, není ze zbytků, tedy piva, které se nevypilo během karantény.
Chvilka alchymie, která začala pokusy o vypálení dvou sudů piva, skončila u celého kamionu. V lihovaru Zámeckých sadů Chrámce tak vznikl pod dohledem Jiřího Syrovátky, který se věnuje výrobě exkluzivních pálenek, čirý nápoj, který pivovar prodává jako limitovanou edici ve dvou tisících půllitrových láhví a třech tisících láhví o objemu jednoho decilitru.
„Výsledek je velmi milým překvapením. Vznikla dokonale čistá, jemná pálenka, ve které je lehce cítit slad. Ta chuť lidi baví, jejich první reakce nám dělají radost,“ představil novinku Stanislav Bernard.
S nápadem přišel zakladatel pivovaru v době, kdy se zastavily dodávky čepovaného piva do hospod, proto některé pivovary část piva likvidovaly. Bernard však ujišťuje, že pálenka nepochází z nevypitého prošlého piva, ale z čerstvého kvalitního ležáku.
Nápoj, který ozvláštní portfolio pivovaru, se skládá ze 16 piv, obsahuje 50,6 procenta alkoholu a do prodeje jde 1. září 2020 v rámci e-shopu značkových prodejen a vybraných prodejců značkového alkoholu. Každá láhev má jedinečné označení.
Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/bernard-prvni-palenka.A200831_151259_ekoakcie_fih
Je to pekny. Jen ta cena je teda dost vysoka.
Kdyby radeji uvarili psenicny pivo jako Nachod. To v nabidce nemaj a podle me je to lepsi produkt nez nejaka koralka
Pšeničné pivo vaří v Klášteře v Želivě, tak si tam zajeď.
Klaster v Zelive ma Pivovar jo? Zajimave.
Jo jo,uz je to tak. Pivo se jmenuje SIARD je je opravdu skvele.Velkce podobne oblibenym Waissenbierum
Ja ja W E I Z E N B I E R .
Jedno z nejlepsich je nemecky Paulaner.
V Želivě je pivovar už od roku 2003. Ten roku 2010 šel do kopru, tak založili nový.No pivovar, spíš minipivovárek.
Ale to pšeničné tam vaří klášterní sládek opravdu výborné !