Prodej kaprů cca týden před vánočními svátky v ulicích měst je tradicí. I takový prodej má ale svá pravidla, které kontroluje Česká obchodní inspekce.
Spotřebitelé, tedy lidé, kteří nakupují ryby, by si měli dát pozor na následující věci:
– digitální (elektronické, číslicové) váhy při mrazu fungují velice nespolehlivě, váží více
– na váze se většinou používají nádoby, do kterých se vážená ryba vkládá, pokud je v této nádobě voda, platíte „hmotnost ryby“ navíc
– prodejce by měl mít čistou pracovní desku ze dřeva
– ryby by měly mít v kádích čistou vodu, kádě by měly být dostatečně velké s přiměřeným množstvím ryb
– pokud si necháte rybu zabít, prodejce by měl rybu usmrtit rychle, tzn. úderem tupým předmětem na lebku, nůž do žáber, prožíznout míchu
– na ulici byste si měli nechat rybu pouze usmrtit, pokud chcete rybu také např. vykuchat, měli byste raději zajít do nějakého kamenného obchodu, kde by měla být vyšší úroveň hygieny
– pokud si rybu odnesete domů do vany a na Štedrý den jí vypustíte do rybníka, věřte, že s největší pravděpodobností zahyne