Ramen – pojďme si uvařit japonské tekuté zlato

2

Češi jsou národ opravdu polévkový. Taková poctivá drštková, hovězí nebo kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, kulajda, zelňačka …. Polévky milujeme a umíme jich mnoho. Existuje ale jedna zahraniční polévka, která rozhodně stojí za to, aby jsme si jí uvařili a vyzkoušeli. A náš recept vás nebude nutit shánět milion nedostupných asijských přísad a ani vám nevyluxuje peněženku. A myslím že se budete olizovat až za ušima. My jsme se tedy olizovali. 🙂

Ramen. Jídlo plné umami, které vás porazí svou plnou chutí a jehož příprava vám zabere trochu více času. Silný a tučný vývar totiž potřebuje svůj čas. Ale ten výsledek rozhodně stojí za to.

Ramen má v Japonsku dlouhou tradici a je nedílnou součástí tamní kuchyně, tak jako sushi, tempura nebo yakitori. V zemi vycházejícího slunce se podle odhadů nachází asi 80 000 restaurací, které se soustředí jen na ramen. Tohle jídlo je totiž pro Japonce něco jako pizza pro Italy. A stejně jako pizza i ramen se rozšířil do celého světa. A co to ten ramen vlastně je? Jedná se o silnou japonskou polévku, která vás zasytí na několik hodin. Tohle jídlo je sice polévka, ale vlastně i plnohodnotný hlavní chod.

Existují desítky způsobů, jak ochutit ramen. V Japonsku je to jako s naší svíčkovou omáčkou u nás. Každý kuchař má svou vlastní techniku přípravy i osvědčené kombinace ingrediencí, které se často odvíjejí od ročního období. Což je v japonské kuchyni, která velmi dbá na dodržování přesných postupů, rarita. A to ještě můžete dělat různé rameny. Kuřecí, kachní, hovězí, z vepřového bůčku. Nebo třeba vegetariánský jen se zeleninou a zeleninovým vývarem, nebo místo masa přidáte tofu. Těch možností je mnoho.

My si dneska ukážeme recept na ten kuřecí. Do toho úplně pravého patří milion ingrediencí, z nichž některé by jste možná dlouho sháněli, a ani by jste možná neuspěli. My máme pro vás ale variantu z japonského kraje Čúbu, který používá ingredience snadno sehnatelné a zcela běžné i u nás. Jedinou ingrediencí kterou by jste si měli opravdu sehnat jsou pravé nudle na ramen. Můžete použít samozřejmě i asijské vaječné nebo rýžové nudle, nebo třeba udon nudle. Ale s těmi pravými na ramen to bude teprve ono. Naštěstí to není problém. Shan’shi ramen nudle se nyní dají sehnat bez problémů i u nás. Zakoupit se dají v řetězcích Albert, Globus nebo Tesco, nebo koupit on line v obchodě Rohlik.cz.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 1,5 ks nakrájený
mrkev 1 ks nakrájená
česnek 2 stroužky
zázvor (čerstvý) 2 cm oloupaný a nasekaný
koriandr – nasekaný
vývar kuřecí 750 ml (ten si vyrobíme – tady použijeme kuřecí krky, křídla nebo skelety + další zeleninu – popis dole)
sójová omáčka 2 PL
sůl
pepř čerstvě mletý
kuřecí prsa 1 ks
hlíva 6 ks
ramen nudle 160 g (nebo jiné asijské)
vejce 2 ks uvařená natvrdo
jarní cibulka 1 ks na plátky

Postup

Příprava vývaru: Připravíme si klasický, dlouho tažený kuřecí vývar. Krky, skelety a křídla důkladně propláchněte pod tekoucí studenou vodou. Vložte je do většího hrnce a přilijte tolik studené vody, aby vše bylo potopené, a na vyšším ohni přiveďte k varu. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidejte veškeré koření. Černý pepř, sůl, nové koření, bobkový list. Se solí opatrně, protože pak do polévky půjde sójová omáčka. Vařte na nejmenším ohni 75 minut.

Mezitím důkladně omyjte, osušte a nakrájejte mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjte pod tekoucí vodou, osušte a nakrájejte na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

Po 75 minutách varu přidejte do vývaru celou cibuli, česnek, mrkev, petržel, celer a kedlubnu. Na středním ohni přiveďte k varu. Stáhněte oheň opět na minimum, odstraňte vzniklou pěnu a nezakryté vařte dalších 45 minut. Hotový vývar přeceďte přes jemný cedník

Postavíme hrnec na střední oheň hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek. Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, drcený česnek, zázvor a vše asi 2 až 3 minuty osmahneme.

Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a popřípadě dochutíme solí a pepřem. Tekutinu uvedeme do varu a necháme ji vařit 15 až 20 minut.

Pak vývar scedíme do jiného hrnce, ten postavíme na oheň a vývar znovu uvedeme k varu. Scezenou zeleninu vyhodíme.

Vaření kuřecího masa a hlívy ústřičné: Kuřecí prsa vcelku a hlívu ústřičnou vcelku ponoříme do horkého vývaru. Teplotu vývaru udržujeme na mírném ohni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut. Kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale při kontrolovaném ohřevu tekutiny zůstane nadále šťavnaté.

Pomocí děrované lžíce maso i houby vyjmeme a odložíme stranou.

Vaření nudlí: nudle vložíme do horkého vývaru a zesílením ohně uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty, nebo podle návodu.

Úprava kuřecího masa, hlívy a vajec k podávání: Uvařená kuřecí prsa a hlívu nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.

Podávání polévky: Nudle vyjmeme z vývaru a rozdělíme do misek (či talířů na polévku) a naběračkou přelijeme vývarem. Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa. Pokud chceme můžeme přidat další zajímavou zeleninu a přílohy. My jsme si tam přidali klíčky a bambusové výhonky. A ještě také mořskou řasu sušenou co se do ní balí sushi. A bylo to super. Nakonec vše posypeme jarní cibulkou a koriandrem. Pokud je to nutné, přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl.

Rady a tipy

Při přípravě ramenu můžeme využít jakékoliv maso a vývar nebo můžeme udělat vegetariánskou verzi ze zeleninového vývaru.

Pro dosažení co nejlepší chuti doporučujeme ramen opravdu připravit z poctivého domácího vývaru. Vyhněte se bujónu a jiným náhražkám. Připravte si tmavý vývar, kdy před samotným vařením/táhnutím maso a kosti ugrilujete nebo upečete v troubě. Vývar si můžete připravit ve větším množství, uložit do dózy a zamrazit, jedná se o základní surovinu k přípravě spoust jídel.

Ramen je ideální podávat v misce místo klasického polévkového talíře. Ramen potřebuje dostatečně velkou nádobu.

Přejeme vám dobrou chuť.

 

Axl

2 thoughts on “Ramen – pojďme si uvařit japonské tekuté zlato

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Antropolog Aleš Hrdlička: Z Humpolce až k celosvětové slávě

Po Bře 25 , 2024
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička..

You May Like

Témata