Léto budíš pochváleno. Kachní prsa si skvěle rozumí se sladkou chutí. A v horkých letních dnech je to skvělé osvěžení. Já sám moc maso s ovocem nemusím. Ale tohle mě hrozně chutnalo. Připravíme kachní prsa s kůží na pánvi a následně i v troubě, a zjistíte, jak uvařit výbornou omáčku s pomerančovou šťávou a zázvorem. Ta je prostě luxusní. Jako přílohu si připravíte bramborovou kaši. Nebo trošku netradiční sladké brambory – batáty pečené s rozmarýnem. To vše završí salát s rukolou a pomeranči.
Nebudeme to zdržovat. Pojďme rovnou na recept. Budete potřebovat:
RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA
- 2× kachní prsa s kůží
- keramický mlýnek s mořskou solí
- keramický mlýnek s pepřem
- čerstvý rozmarýn
- 0,5× pomeranče (šťáva)
OMÁČKA
- bio extra panenský olivový olej
- 1× šalotka
- 1 × lžička nasekaného čerstvého zázvoru
- 2× pomeranče (šťáva)
- 1 × lžíce medu
- 2 × lžíce másla
PEČENÉ BATÁTY A SALÁT
- 2× batáty
- čerstvý rozmarýn
- 1 × hrst rukoly
- 1× pomeranč
Postup je velice jednoduchý.
RESTOVANÁ KACHNÍ PRSA:
Kachní prsa očistíme, kůži nařízneme a ochutíme solí a pepřem. Opékáme na sucho v pánvi na straně s kůží, dokud nepustí tuk a mírně nezhnědne. Potom maso obrátíme a dále opékáme. Jakmile získá zlatohnědou barvu, přendáme do zapékací mísy, posypeme natrhaným rozmarýnem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut. Hotová kachní prsa pokapeme pomerančovou šťávou, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout.
OMÁČKA:
Z pánve, na které se prsa opékala, slijeme nadbytečný tuk a pánev necháme opět rozehřát. Pokapeme ji olivovým olejem a orestujeme na ní nasekanou šalotku a zázvor. Jakmile získají zlatavou barvu, přidáme pomerančovou šťávu, med, sůl, pepř a na mírném ohni vaříme. Potom do pánve vložíme máslo, aby se omáčka zahustila. Na závěr ochutíme výpekem z odpočatých kachních prsou.
PEČENÉ BATÁTY:
Očištěné batáty nakrájíme na větší kusy a vložíme do zapékací mísy. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným rozmarýnem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C přibližně 20 minut.
SALÁT:
Umytou a osušenou rukolu dáme do misky. Kůru z pomeranče odkrojíme a ostrým nožem vykrojíme segmenty – měsíčky pomeranče bez slupky. Segmenty pomeranče přidáme k rukole, pokapeme olejem, ochutíme solí a pepřem.
No a můžeme se cpát. Báječné letní jídlo je na světě. Negrilujte v létě pořád jenom uzeninu, kuře a burgery. Tohle jídlo každou párty nebo rodinou oslavu na zahradě potěší.