Frankfurter Suppe: domácí frankfurtská polévka s párkem

  • 2 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 150 g / 4 nožky kvalitních párků
  • 4 střední brambory
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké či uzené papriky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžička sušené majoránky (lze vynechat)
  • Sůl & pepř
  • Čerstvá majoránka, petržel či libeček

info

Postup

  1. Najemno nakrájenou cibuli nechte pomalu zezlátnout na sádle. Mezitím pokrájejte párky na kolečka, přihoďte je k cibuli a také je orestujte. Než se opeče základ, oloupejte a na kostky nakrájejte brambory.
  2. Párky posypejte moukou, restujte další minutu, přidejte najemno nasekaný česnek, papriku a kmín a ještě pár vteřin míchejte, až se rozvoní.
  3. Poté ihned, aby paprika s česnekem nezhořkly, zalijte vývarem a dobře přitom míchejte, aby nevznikly hrudky. Do hrnce přidejte brambory, promnutou majoránku a sůl a 15 až 20 minut vařte za občasného míchání doměkka.
  4. Polévku dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte posypané čerstvou majoránkou, petrželí nebo libečkem. Nezapomeňte na tradiční sádlový nebo pivní rohlík!

Tipy & triky

  • Použijte kvalitní párky. Nabízí se frankfurtské či vídeňské, ale chybu neuděláte s jakoukoli dobrou uzeninou. Třeba Švédové vaří svůj Korvstroganoff v podstatě z kabanosu.
  • Neošiďte opékání cibule, právě to dodá polévce lahodnou chuť. Stejně tak ideálně použijte opravdový vývar, nikoli ten z bujonové kostky. Polévka bude chutnější i výživnější.
  • Na závěr můžete polévku zjemnit asi 100 ml smetany ke šlehání.
  • Naopak pro pikantnější chuť použijte debrecínské párky a špetku chilli nebo pálivé papriky.

info