Rohlík! A další československé pečivo. Kde ho kupujete v Humpolci?

15

Češi milují rohlíky! A Slováci také. Rohlík je typický český pekařský produkt a nemůže chybět v žádné české kuchyni. K snídani naslano nebo nasladko, ke svačině, k polévce… Češi jsou prostě rohlíkový národ.  Česko-slovenský fenomén, klasický bílý rohlík.

V Česku je stále nejprodávanějším čerstvým pečivem. Ročně ho všechny české pekárny jen jednoho koncernu upečou přes 670 milionů kusů. Celkový trh rohlíků je ale ještě mnohem větší – odhaduje se na více než 4,5 miliardy kusů. Průměrný Čech sní podle průzkumu tři až šest klasických rohlíků týdně. Většina zákazníků si dá rohlík hned k snídani – přesněji 56 procent. Celkem 24 procent jich pak konzumuje rohlík ke svačině a 18 procent k večeři. Průzkum ukazuje, že tento druh pečiva – na kterém většina Čechů „odrostla“ -, je nadále součástí jídelníčku drtivé většiny zákazníků. A to i přesto, že klasický rohlík je odborníky v současnosti zatracován jako zdroj prázdných kalorií.

Slovo rohlík vzniklo ze starého českého slova rohel, které znamenalo roh. Rohlík je „rohatý“, má dva konce, které se dříve stáčely dolů jako rohy.

Legenda

Legenda říká, že rohlíky začal vyrábět vídeňský pekař Peter Wendler. V době, kdy žil, Turci chtěli dobýt Vídeň. Ale to se jim nepodařilo a v roce 1683 byla Osmanská říše poražena. Na počest vítězství začal pekař vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce – symbolu islámu. Ale pravda je jiná: rohlíky se ve střední Evropě pekly už dřív, první zprávy máme už z 10. století.

Rohlík bílý

Co je rohlík

Rohlík je pečivo, originálně z bílé = pšeničné mouky. Jeho konce jsou zahnuté dolů. Nejběžnější je „bílý“ rohlík, který může být posypaný mákem, kmínem nebo solí. Zdravější je „tmavý“ – celozrnný nebo vícezrnný rohlík z tmavé mouky a se semínky.

Rohlík tmavý

V obchodě můžete najít taky pivní rohlík (jsme v Česku, že? 😊).

Rohlík pivní

A co houska?

Slovo houska je zdrobnělina od slova husa. Ve staré češtině se říkalo „húska“, protože připomínala husu, která sedí a má hlavu pod křídlem. Housky se vyrábí ze stejného těsta jako rohlíky, ale mají jiný tvar. Pletou se ze tří pruhů těsta.

Houska

Jak jíme rohlíky

Cizinci často říkají, že jim rohlíky nechutnají, jsou moc suché. Italský pekař třeba říká: „České housky a rohlíky sním, ale nevyhledávám je, protože si na nich nepochutnám. V porovnání s italským pečivem nemají tak výraznou chuť.“

No, Češi je taky nejedí suché 😊. Máme rádi rohlíky a housky k snídani se sýrem, máslem, salámem nebo s pomazánkou a se zeleninou. Nebo na sladko s marmeládou. Taky ke svačině, třeba k nějakému salátu. Někdo jí rohlíky k polévce, například ke gulášové. Z rohlíku můžeme připravit taky malé kanapky (Češi říkají jednohubky): nakrájíme rohlíky na malá kolečka, dáme na ně pomazánku, sýr, šunku, vajíčko, zeleninu a máme malé občerstvení. Určitě znáte taky párek v rohlíku. A tak dále. S rohlíkem si Češi prostě umí poradit.

Ital pokračuje: „Nemám nic proti tomu posnídat pečivo s dobrou domácí marmeládou, ale kombinace s rohlíkem mě vůbec neláká. Český rohlík je na můj vkus příliš suchý a bez chuti.“

A co chleba?

Ale nejen rohlíkem živ je čech. Další pekařský výrobek – český chléb je pilířem naší kulinární identity. Opravdu dobrý chleba poznáte tak, že byl upečen jen z několika, ale za to poctivých ingrediencí. Takový chleba se nevyrábí z rozmražovaného polotovaru, ale z kvásku a čerstvého těsta, které uhnětl pekař přímo svými rukami. Je krásně propečený tak, aby měl pořádnou kůrčičku a vydržel čestvý třeba i týden.

Tady už je i italský mistr pekař smířlivější: „Za to český kváskový chleba mi chutná neskutečně. Baví mě ta lehce kyselá chuť, kterou váš chleba má.“

Pečivo dnes? A jak jsme na tom v Humpolci?

Ale co si budeme povídat, kvalita českého pečiva upadá. S příchodem velkých zahraničních supermarketů se u nás vyrábí a prodává vcelku odporné, gumové pečivo ze zmraženého polotovaru. Co na plat, že se často peče přímo v obchodě. Za chvíli stojí většinou za starou belu. Malé soukromé pekárny jsou dneska spíže zázrakem a pokud takovou najdete, můžete mluvit o opravdovém štěstí. Většina z ních pak zanikne, jelikož pokud chtějí vyrábět kvalitní pečivo, tak je samozřejmě drahé. A zákazníci neradi připlácejí. A pokud se chtějí vyrovnat cenově supermarketům, musí se bohužel snížit na jejich úroveň, a jejich produkty jsou pak většinou stejně hnusné.

A jak jsme na tom v Humpolci? Odprosťme se teď of faktu, že ty nejlepší rohlíky a chleba dneska si upečete sami doma. Kam chodíte v Humpolci nakupovat pečivo? Kde Vám nejvíce chutnají rohlíky? Kde chleba? Dejte nám vědět do komentářů.

Axl

15 thoughts on “Rohlík! A další československé pečivo. Kde ho kupujete v Humpolci?

  1. Já moc nechodím, ale manželka kupuje pečivo v Adélce a nebo v Penny. Já občes zajedu do Habrů přímo do pekárny od malíčka miluju ještě teplé pečivo

    1. Haberské rohlíky jsou výborné, Adélka má také dobré, ale ty z Penny jsou žvýkací už po několika hodinách.

  2. Nejlepší chléb je z Větrného Jeníkova. Bohužel ty chleby co se prodávají v marketech jsou asi z Pelhřimova a to se drobí druhý den, hnus.

  3. Za mě. Jediný chleba z kváskového těsta dělá pekařství v Rašínové ulici. Myslím, že mají výrobnu v Leskovicích. Houska nejlepší z Větrného Jeníkova 🙂

    1. Jóóó, Jeníkovské housky si pamatuji, že byly vcelku dost dobré. Ty myslím se prodávají v Růži, že?

  4. MOD: na základě telefonického upozornění byly odstraněny příspěvky, porušující pravidla.

    Chovejte se prosím slušně, ať toho nemusíme mazat více. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Neviděli jste ji? Policie hledá třináctiletou dívku z Humpolce

Po Říj 30 , 2023
Pelhřimovští policisté hledají třináctiletou Natalii Šarišskou, která se nevrátila do výchovného ústavu v Senožatech.

You May Like

Témata