Co mají společného Ostrava, Hlučín, Kagošima, Manila a Humpolec? Všude zanechala své stopy Jana Hajníková, výrobní ředitelka Rodinného pivovaru Bernard. Rozhovor s touto velice zajímavou ženou naleznete v aktuálním čísle kulinářského časopisu Gurmet (březen).
Ing. Jana Hajníková byla v letech 1976 – 1992 vedoucí laboratoře pivovaru Ostravar, od roku 1993 pracovala 3 roky na pozici sládkové hlučínského pivoaru Avar. Následně ji její profesní cesta zavedla až daleko od domova, kdy od roku 1997 do r.2001 pokračovala jako sládková v Kagoshima highland brewery v Japonsku a dále do r.2003 v Manila brewery na Filipínách. Po návratu do České republiky zakotvila na pozici výrobní ředitelky pivovaru Bernard a dle jejích slov již na tom nehodlá nic měnit.
V rozhovoru se například dočtete, jak má chutnat správné pivo, jaký je rozdíl ve vaření piva pro Čechy a pro Japonce, jak se v Japonsku dívají na sládka v sukních, anebo zda i dnes sládkové objíždí restaurace a kontrolují kvalitu piva jako ve filmových Postřižinách.
„Výhodou českého ležáku je, že po každém napití dostanete po chvilce další chuť se napít. Pivovarníci to nazývají pitelnost piva. A pokud má pivo dobrou pitelnost, je to známka kvalitního výrobku.“
Březnový časopis Gurmet právě v těchto dnech v prodeji.
Vážená paní Hajnikova
Pivo Bernard je nejlepší v Česku, dovolte mi složit poklonu Vašemu umění. Obdivuji Vás a práce Vaše i celého pivovaru je vynikající,jak se přesvědčujeme u výsledků.
Díky Vám