Kus šťavnaté vepřové krkovičky v housce – to je oblíbené občerstvení (nebo chcete-li street food), se kterým se na Slovensku setkáte pravděpodobně na všech hudebních festivalech, na jarmarcích či vinobraní. A skvělé je i na výlet.
- 4 plátky vepřové krkovice
- 3 dl mléka
- 2 stroužky česneku
- 1 špetka sladké mleté papriky
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 špetka soli
- 4 cibule
- 1 lžíce sádla
- 4 ks housky
- 4 lžičky hořčice
- 4 ks kyselých okurek
Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm a zlehka je naklepejte. Z obou stran je osolte, opepřete, posypejte mletou červenou paprikou a potřete prolisovaným česnekem. Připravené plátky masa naskládejte natěsno do uzavíratelné dózy, zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a nechte v lednici marinovat alespoň 6 hodin, ideálně do druhého dne.
Před přípravou vyndejte maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Předehřejte troubu na 170 °C a cibuli nakrájejte na půlkolečka.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte sádlo na vyšší teplotu, plátky masa vyndejte z marinády a nechte je pořádně okapat. Z obou je stran opečte dozlatova (každou stranu přibližně 3 minuty), přeložte do pekáčku a nechte dopéct v předehřáté troubě ještě asi 8–10 minut. Maso poté vyndejte a nechte pod alobalem chvíli dojít.
Na výpek z masa na pánvi přidejte cibuli, osolte a za občasného míchání opečte dozlatova. Cibuli hlídejte a odstavte chvilku před tím, než se vám bude zdát hotová, na pánvi ještě dojde.
Housky rozřízněte, jednu stranu potřete hořčicí, přidejte plátek opečeného masa, lžíci opečené cibule a kyselé okurky nakrájené na plátky.
Jako obloha se k masu výborně hodí i nakládané beraní rohy.
Takové jídlo je skvělé na celodenní výlet, podobně jako náš český klasický řízek v housce.