Již každoročně k nám na den sv.Martina přichází obnovená tradice Svatomartinských vín coby moravská odpověď na Beaujolais Nouveau. Moravští vinaři k tomuto dni lahvují mladé víno a právě 11.listopadu začíná jeho oficiální prodej s odpovídající etiketou.
Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená, upečená tzv.“Martinská husa“ a ochutnávání mladého vína. Na pečenou husu můžete nalézt recept zde http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=3717&mode=&order=0&thold=0 , tentokrát se budeme věnovat právě Svatomartinskému vínu.
Povolení lahvovat víno s etiketou „Svatomartinské“ uděluje Vinařský svaz. (Obecně však platí, že každé mladé víno podporuje Svatomartinskou tradici.) Značka „Svatomartinské víno“ však začíná být takzvaně trendy, její prodej totiž rok od roku narůstá. Letos zamíří na pulty obchodů, do vinoték a restaurací přes osm set tisíc lahví s tímto logem. Používat ho smějí ale jen ti producenti, kteří se svými víny projdou hodnocením degustátorů. Z letos přihlášených dvě stě pěti vzorků třiaosmdesáti vinařských firem přitom odborníci vyřadili třicet vín, takže do obchodů a restaurací půjde celkem „jen“ 175 vzorků. Protože jedenáctý listopad vyšel letos na úterý, budou se na většině míst mladá vína otevírat až o víkendu. Do propagace se zapojí mnoho restaurací se speciálním martinským menu, obchody připravují své akce a různé červenobílé balíčky s chlazenou husou a mladým vínkem.
Svatomartinská vína jsou již měsíc po sklizni stáčená přímo do lahví. Mohou být proto trošku ošizená, protože se u nich s výrobou postupuje rychleji. Pro milovníky lahodného moku je ale velkým zážitkem, když mohou ochutnat mladé víno v tom nejrannějším stadiu vývoje, a proto je o něj poměrně velký zájem. Je to vlastně první možnost seznámit se s kvalitou vína nového ročníku.
Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba a její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.
Více informací: http://www.svatomartinskevino.eu/
Víte někdo o restauraci v Humpolci, která by měla na víkend připravené nějaké to martinské menu?
Včera dvě skleničky a můžu říci, že bylo dobré :))
frrrr