Také už máte dost všech těch možných omáček co si vaříte k těstovinám neustále dokola? Chtěli by jste nějakou změnu? Tak možná pro vás máme dneska zajímavou alternativu – Paccheri ala puttanesca. Nám moc chutnaly a je to skvělá alternativa. Příprava těchto těstovin je typická hlavně pro Řím a jeho okolí. A recept vznikl teprve nedávno, jako odezva na vlnu poptávky po jídlech s výraznou chutí. Doslovný překlad totiž znamená – „ve stylu prostitutky“.
Až budete číst tento recept, tak si možná budete říkat – jéééé zase těstoviny s rajčatovým základem, to je nuda. Ale nenechte se odradit, pevně věřím že až si tyto těstoviny uvaříte, tak budete spokojeni. A bude to něco jiného. I když jsou tam rajčata. A není tam maso. Ani žádná uzenina. Fíííha!!!
Co budete potřebovat (suroviny jsou na 1 porci, takže když tak znásobte):
1 stroužek česneku
4 ančovičky
půl menší šalotky
kousek chili papričky (dle chuti pálivosti)
4 cherry rajčata
150g konzervovaných loupaných rajčat (nejlépe typu San Marzano)
1 lžička nakládaných kaparů (pokud máte naložené v soli, je třeba je opláchnout)
2l vody
1 lžíce soli
70 g sušených paccheri nebo jiných velkých trubkovitých těstovin (ne, špagety nebo penne na tento recept opravdu nepoužívejte, to by byl podle Italů hřích 🙂 )
30ml extra panenského olivového oleje
20g černých oliv bez pecek
čerstvě mletý pepř
3 – 4 lístky čerstvé bazalky
A teď už postup jak na to:
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, ančovičky na kousky, šalotku a chilli papričku na jemno. Cherry rajčata omyjte, osušte a překrojte napůl. Loupaná rajčata vlijte do misky a namačkejte je vidličkou. Kapary také namačkejte vidličkou.
Do hrnce dejte vařit dva litry vody, které osolíte lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložte do ní těstoviny, nechte je 1 až 2 minuty zavařit a opatrně je promíchejte. Těstoviny uvařte na zkus, jak se říká „al dente“. Uvařené těstoviny slijte.
V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené ančovičky, chilli papričku, česnek a promíchejte. Přidejte kapary, šalotku a 1 minutu za stálého míchání zarestujte.
Přidejte olivy a cherry rajčata, která trošku zmáčkněte, aby pustila šťávu. Osolte a přilijte loupaná rajčata Na mírném ohni vařte 4 minuty.
Opepřete, přidejte polovinu natrhané bazalky a promíchejte.
Do omáčky přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a nechte je krátce v omáčce prohřát.
Servírujte na talíř, doplňte zbylou bazalkou a zakápněte olivovým olejem. Sýr se na tyto těstoviny nedává, a to ani pravý parmazán.
Mňam! Ta chuť je úžasná. Dobrou chuť.
Hmmm tak vyzkousime.
Jen aby to nekoncilo – a za staleho michani lejeme do hajzlu 😀
Tak pak dejte vědět jak to dopadlo. Jsem zvědavý a jsem rád že to někdo jde zkusit. Abych se přiznal, když jsem já tento recept viděl poprvé, tak jsem si něco takového taky myslel. Ale fakt nám to moc chutnalo. A ještě jedna připomínka. Já jsem hrozný masožrout a většinou k večeři musím mít maso nebo uzeninu. U těchto těstovin jsem ani nezaregistroval, že tam nic z toho není, a jenom jsem se olizoval. Tak snad bude taky chutnat. 🙂
Axlovy recepty… Dodneska si pamatuju, jak jsem kdysi shanel kurkumu do cinske ryze. 🙂 Diky za kazdy clanek, kde se v komentarich neonanuje nad radnici, Masinama, autobusakem, pivovarem atd.
tak proč ty komentáře čtete, když nechcete? tady nejste ve škole, nemusíte 😀
jinak zajímavý recept, díky
Internetový server nejen o Humpolci a okolí — to je strašný, že se tady probírají věci(události) kolem Humpolce, přitom by se tady měla řešit nezaměstnanost ve Washingtonu rozhodně a zásadně 😀 jinak v pořádku?
Blíží se, u některých z nás již nastala grilovací sezóna.
Grilovací kořenící směsky jsou drahé a mnohdy obsahují nejrůznější
chemii. Proto není nad to udělat si takové grílovací koření sám.
Bude chutnější a zdravější. Tady je jeden náš vyzkoušený recept na masíčka.
1 lžička kmínu
1 lžička mletého koriandru
čili podle chuti .-)
1 lžička mletého sušeného zázvoru
2 lžičky sladké zauzené papriky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička celého barevného pepře
2 lžičky hrubozrnné soli
/toto množství postačí např. na jedno kuře/
Všechno to smícháme a krátce na sucho zahřejeme na pánvičce, ať se
uvolní voňavé silice.
Potom do hmoždíře a podrtit.
Lze použít přímo před grilováním, nebo přidat dobrý olej a použít jako marinádu.
Slušný výběr koření mají ve zdrávém krámku u Fabriky.
.-)
Super. Díky. Vyzkouším. A nebyl by ještě recept na nějakou domácí, prověřenou a dobrou BBQ omáčku (třeba na žebra)? Vyzkoušel jsem jich několik dle různých rad a různých receptů na Internetu a všechny stály zaprd. 🙂
O vikendu vyzkousim k zebrum jeden americky recept a pak dam vedet,
zda to slo 😉
Takže zkouška receptu na BBQ omáčku proběhla ke spokojenosti zúčastněných strávníků :-).
Tedy:
1 krabička rajčatového pyré
4 lžíce dobrého kečupu
2 lžíce medu
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce worčestru
4 lžíce sojovky
3 lžíce balzamikového krému
3 větší stroužky utřeného česneku
1 lžíce soli
1 větší cibule
2 lžíce uzené sladké papriky
1/2 kávové lžičky mleté skořice
šťáva z jednoho pomeranče
0,5 litru coca coly
chili podle chuti
máslo
Cibuli nakrájet na jemno, na másle zpěnit a zasypat cukrem. Nechat zkaramelizovat, přidat pyré a po zarestování přidat ostatní ingredience.
To vše za stálého míchání. Nakonec přidat colu a pomerančovou štávu. Provařit cca
30 min do požadované hustoty. Během zavářky ochutnat a případně ještě dochutit.
Pokud omajda zbyde, dát do skleničky, uzavřít a v lednici počká na další grilovačku.
Měli jsme s grilovaným bůčkem, ale představit si dovedu i kuřecí křídla.
Dobrou chuť .-)
Super. Díky za tip. V nejbližší době vyzkouším, a pak dám vědět, jestli jsem byl spokojen, či ne. 🙂
Tak Axl mi poslal odkaz na tenhle recept. Tak jsme si ho v sobotu udělali k večeři a musím říci, že jednoduše paráda. Pro děti to zrovna moc není, na ty je to moc výrazné, ale pro dospěláky je to naprosto boží. Moc jsme si pochutnali. Jenom nám tam k tomu chyběl nahoru nějaký sýr. Parmazán jsme doma neměli, ale nastrouhali jsme si na to švýcarský gruyère a to to ještě zvedlo. Axle moc díky za tip, určitě budeme vařit.
Jééé, díky. To mě potěšilo, jsem rád že chutnalo. Jinak mě tam právě ten sýr zase naopak přijde navíc, Že už to zase sráží tu zajímavou chuť. Takže já si tam sýr nedávám. Ale to je samozřejmě každého věc. 🙂
No vidíš. A nám tam ten sýr zase strašně moc seděl a chutnal.