Italové jsou králi snadných, ale přitom nesmírně chutných pokrmů. Jedním takovým je i kuřecí Piccata, která se pro svou jednoduchou přípravu a krátkou dobu vaření dělá hlavně v létě, kdy u rozpálené plotny nikdo nechce trávit dlouhé hodiny. Svým způsobem Piccata připomíná české řízky, je ale mnohem svěžejší a lehčí.
Máte doma kuřecí prsa, ale řízků už jste v poslední době snědli víc než dost? Zkuste si z masa namísto toho připravit úžasnou italskou Piccatu. Tento skvělý pokrm, který voní a chutná jako léto, si naprosto zamilujete. Je složený z dozlatova orestovaného nebo upečeného masa a dokonalé omáčky.
Piccata je hotová během pár minut, a přesto chutná naprosto fantasticky. Jde v podstatě jen o tenké plátky masa, které se zprudka orestují. Vůbec nejčastěji se Piccata připravuje z kuřecího masa. V některých italských regionech je ale oblíbená i z telecího, krůtího anebo třeba z rybích filetů.
Picatta ovšem není jen specifická opečeným masem, hlavní prim v ní totiž hraje dokonale krémová omáčka, do níž se tradičně přidává citronová šťáva a bílé víno. Omáčka je tedy lehce nakyslá a s kuřecím masem úžasně funguje. A právě díky citronu je Piccata jedním ze symbolů italského léta. Za její chutí ale pochopitelně nemusíte vyrážet do Itálie. Hravě a snadno ji vykouzlíte i doma.
Příprava masa
Na 2 porce kuřecí Piccaty budete potřebovat 1 velké kuřecí prso. To rozřízněte napůl a maso naklepejte paličkou, aby bylo opravdu tenké a rychle se propeklo. Z obou stran ho osolte a opepřete.
Smíchejte 70 gramů hladké mouky, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky čerstvě umletého pepře. V hlubokém talíři rozšlehejte 1 velké vejce a 1/2 lžíce studené vody. Nakonec si připravte ještě 75 gramů strouhanky a maso obalte v trojobalu stejně, jako kdybyste obalovali klasické řízky.
Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a maso na něm smažte z každé strany 2 minuty. Strouhanka by měla být krásně zlatavá. Maso z pánve dejte na pečicím papírem vyložený plech a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte 5 až 10 minut.
Citronová omáčka
Zatímco se maso peče, můžete si připravit omáčku. Na stejné pánvi, ve které se restovalo maso, rozehřejte 1 lžíci másla. Přidejte 80 mililitrů čerstvé citronové šťávy a 125 mililitrů suchého bílého vína. Do omáčky vmíchejte ještě 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře.
Omáčku nechte za stálého míchání zredukovat zhruba na polovinu jejího objemu. Pak odstavte ze sporáku, zamíchejte do ní ještě 1/2 lžíce másla a je hotovo. Maso na talíři přelijte omáčkou a podávejte ho ozdobené plátkem citronu a zasypané čerstvou nasekanou petrželkou. Piccatu můžete servírovat jen tak, skvělá je ale třeba i s těstovinami.