Přiznejme si to, ne vždy se všechno povede. Dneska je trendem vaření. Vaření je plná televize, vaří každý a vaření jsou plné sociální sítě. Na nich se chlubímě svýmy výtvory, jak byl kde jaký recept dokonalý a úžasný a jak se nám to zase povedlo. I já tomu tak občas činím na těchto stránkách. Ale přizneme si, ne vše se vždy podaří jak by jsme chtěli.
Já jsem třeba o víkendu chtěl připravit úžasnou dobrotu pro svojí ženu. Počasí bylo opravdu letní, nálada dovolenková. No takový den se mi jevil jako naprosto ideální proto, abych k večeři připravil tapas a nějaké to „Aperitivo italino„.
No naložil jsem si toho na bedra opravdu hodně. Rozhodl jsem se připravit několik různých „mňamek“. No a inspirován jedním nejmenovaným food stylovým časopisem jsem se rozhodl připravit i „Carcioffi fritti“, nebo-li smažené artyčoky. Popravdě se mi do toho moc nechtělo. Těmto „bodlákům“ jsem se dlouhodobě vyhýbal, měl z nich strach a nikdy v životě jsem se neodvážil do jejich přípravy, i když jsem z nich viděl mnoho různých receptů a dobrůtek, které vypadaly lákavě a chutně. Nicméně řeči o složitosti jejich čištění mě vždycky od pokusů odradily.
Jenže když oni v tom časopise vypadaly tak skvěle. A navíc i v našem supermarketu je měly právě „na skladě“. Takže jsem se rozhodl, že jdu do toho a artičoky nakoupil. Udělal jsem si dokonalou přípravu ve formě prostudování několika českých i zahraničních videí na YouTube, jak artičoky očistit a jak s nima pracovat. Vzal jsem nůž a pustil jsem se do toho ……
A jak to dopadlo? Hrozně, ba přímo děsivě! Nic nevypadalo tak jako na Internetu. A byla to teda katastrofa. Skončilo to tak, že jsem měl plnou kuchyň artičovokých listů a artyčokového chmýří. Srdíčka však nikde nebyla žádná. Celé artyčoky tak za zvuků famfár, a mého pláče, letěly do koše.
No večeře se nakonec povedla a my jsme si pochutnali na mnoha výborných jednohubkách. „Carcioffi fritti“ však mezi nimi nebyly. 🙂 Tak snad příště. Ale tentokrát si možná koupím už očištěná naložená srdíčka, které jsou někdy někde k dostání.
A co Vy a artičoky? Máte s nimi nějaké zkušenosti? Máte nějaké rady? Podělte se o ně se mnuo v komentářích.