Také máte rádi vinnou klobásu? A taky si myslíte že tak nějak patří k Vánocům? Já vinnou klobásu přímo zbožňuji, ale dopřávám si jí pouze jednou do roka. A to právě v čase Vánoc. Takže vinná klobása je pro mne opravdu svátečním jídlem, na které se každý rok v tomto čase moc a moc těším.
Na co se však netěším je na její přípravu. Vinná klobása totiž docela dost na pánvi prská a omastek je pak všude. Klobása někdy ráda a často praskne a to je pak docela vysušená a ztratí svojí
charakteristickou chuť. Což je docela škoda. Takže jsem přemýšlel, jak se tomuto problému vyhnout a jak vinnou klobásu připravit chutně a bez zapráskání půlky kuchyně. Na Internetu jsem pak narazil na zajímavý recept, jak tuto klobásu připravit a nemít tyto problémy. Na první přečtení se mi ten recept zdál docela divoký a říkal jsem si, že to musí vinnou klobásu zkazit. Nicméně v komentářích pod receptem se všichni čtenáři shodovali, že recept vyzkoušeli a že výsledek je naprosto super. Rozhodl jsem se ho tedy vyzkoušet a včera jsem si doma vinnou klobásu podle tohoto receptu připravil. Výsledek byl vynikající a moc jsme si pochutnali. Proto jsem se rozhodl zde pro Vás tento recept v tomto čase Vánoc ještě přetisknout. Pokud se ještě letos chystáte na přípravu a konzumaci vinné klobásy, neváhejte a připravte si jí takto. Budete zcela jistě příjemně překvapeni. Takže jdeme na to.
Co budeme potřebovat:
samozřejmě vinnou klobásu (množství podle chuti a hladu)
30% šlehačku (cca 1 balení – 220 ml – na 1 kg klobásy)
červené víno (cca 2 dcl na 1 kg klobásy)
Postup:
Troubu si předehřejeme na 150 stupňů. Do nevymaštěného, nevymazaného pekáčku stočíme vinnou klobásu pěkně „do šneka“ a zalijeme šlehačkou. Vložíme do předehřáté trouby a odkryté pečeme na oněch 150 stupňů, dokud klobása nezrůžoví a šlehačka se nevypeče na tuk. To jest cca 45 – 60 minut podle množství.
Pak do pekáčku přilijeme červené víno, zvýšíme teplotu na 180 supňů a ještě dopečeme při této teplotě – zhruba 10 až 15 minut.
Následně vyndáme a podáváme tak jak jsme zvyklí. Třeba s hořčicí a pečivem. Já dávám přednost verzi s bramborovou nebo nastavovanou kaší. To je pak teprve ten správný zážitek.
Pokud byste si chtěli připravit nastavovanou kaši, tak postup je velice jednoduchý. Připravíme si klasickým způsobem bramborovou kaši, kterou „nastavíme“ hrstí vařených krup, a okořeníme česnekem utřeným se solí a majoránkou. Ještě nezapomeňte při přípravě kaše použít skutečné opravdové jedinečné čerstvé mléko. Věřte že kaše pak bude jedinečně nadýchaná a chuťově senzační. Mnohem lepší, než když použijete onu bílou vodu ze supermarketů.
Jak jsem říkal. Recept se může zdát podivný a může odrazovat i dlouhá doba pečení. Ale nebuďte takoví konzervativci a vyzkoušejte to. My jsme to zkusili a a všichni se olizovali až za ušima. Na stole nezbyl ani kousek vinné klobásy a s tou jen tak na pánvi se to nedá srovnávat. Asi jí prospívá i právě to dlouhé pečení, jelikož klobása vůbec nevyschne, a zůstane pěkně naducaná, plná té vinné chuti, kterou máme na téhle klobáse právě tak rádi.
Takže dobrou chuť, užijte si Vánoce a ať vás od všech těch dobrot a jedení nebolí moc břicho. 🙂
Zní to zajímavě, určitě to vyzkouším. Je to teda pěkná kalorická bomba – tučné maso a k tomu ještě smetana, no ale dobré krmi třeba klást oběti. 🙂
Jenom doufám, že se z té kombinace smetany a vína nepo….
Velice zajímavý recept, nicméně jdu do toho! Styrlitz.
Velice chutné !!!!
Tak to jsem moc rád, že chutnalo. 🙂
Ale Arby se už asi nenajde :D.
Murlo
Vy jste zežrali toho psa za 4 litry ?
1,5 klobásy a jaká byla. Až se mi podaří dovychytat technologii, pozvu celé příbuzenstvo!! Díky za recept!!
frrrr
A to je recept jen pro Pražáky, nebo pro koho? U nás žádnou ulici Jana Zábrany pod Dolním náměstím nemáme, tak si mám koupit krávu?
P|rávě že pro Pražáky není, jenom pro Humpoláky. 🙂
To není jen pro Humpoláky, i pro Litoměřičáky. Jen u nás je to ale ulice Lidická, prodejna Jotis.
Díky za recept, jdu ho zkusit. I mimo Vánoce.
Nic proti gustu, ale jednu poznámku mám. Vinnou klobásu také dělám v troubě, ale…
Na plech dám pečící papír, 60 dkg rozdělím na dva stejně dlouhé „hady“, které smotám a „zajistím“ špejlí. Pokapu olivovým olejem a to z obou stran a peču při cca 150 -160°C 20 minut. V půli pečení klobásu otočím! Toť vše.
Po té vaší hodině a čtvrt, musí být klobása jak sušenka…
To jsem si taky původně myslel, ale není. Tím jak se koupe v té šlehačce s tím vínem, tak není vůvbec vysušená. Naopak.
šlehačce nebo smetaně?! 🙂