Naposledy jsme si tu ukazovali recept na poněkud svérázné kanadské jíslo – Poutine. A v netradičních a divokých receptech budeme pokračovat. Dneska si ukážeme recept na Tunnbrödsrulle. Jedná se o švédskou verzi hot dogu. Ale ne tak ledajakého. Dojde i na krevety a bramborovou kaši. A tohle jídlo je prostě pecka. Pokud máte rádi hot dogy, vyzkoušet tuto verzi je povinnost. Příprava je trošku náročnější, ale ta práce stojí za to. My jsme se olizovali za ušima, ještě druhý den.
Skandinávci milují své párky v rohlíku. V celém regionu uvidíte na každém rohu stánky s párky v rohlíku, z nichž mnohé jsou o víkendech otevřeny až do pozdních nočních hodin, aby vyhověly davům končícím na párty, než se vydají domů. Každá země má trochu jinou variaci párku v rohlíku, například Dánové mu říkají „rød pølse“, což se mírně liší od švédského „varmkorv“.
Na tento recept klasického švédského „korv med mos“, klobásy s kaší jsem narazil náhodou na YouTube. Zdálo se mi to poněkud divoké a tak jsem se zeptal kolegů v práci ze Švédska, jestli je toto opravdu běžná a normální varianta hot dogu. A byl jsem ujištěn že ano. Tunnbrödsrulle je ve Švédku opravdu nesmírně populární. A to obzvláště na severu země. Nedokázaly ho zničit ani McDonaldy, KFC a jiné fastfoodové řetězce. Když se Švéd vrací pozdě v noci domů z party, baru nebo klubu a má hlad, zajde prostě na Tunnbrödsrulle.
Takže tu máme jistě nejoblíbenějších verzí švédského párku v rohlíku, podává se v tortile nebo placatém chlebu s bramborovou kaší, krevetovým salátem a restovanou cibulkou. Dole na koci článku se pak můžete podívat na video uznávaného šéfkuchaře Anthonyho Bourdaina, který toto jídlo nazývá „nejlepší a nejlepší věc, kterou kdy v životě měl“. Vypadá a zní to divoce, ale chutná to skvěle.
Hotdog Tunnbrödsrulle
recept na čtyři porce
Co budeme potřebovat:
4-8 hotdogů (1-2 na osobu v závislosti na tom, kolik jich můžete sníst) – vařené, grilované nebo smažené
4 tortilly nebo tenké chleby – lavaš, pitta bread (jen se ujistěte, že používáte větší verzi)
1 šálek najemno natrhanéholedového salátu
3-4 šálky bramborové kaše.
3/4-1 šálek okurkového a majonésového dresingu – viz. recept níže
3/4-1 šálek krevetového salátu – viz. recept níže
kečup
hořčice
pepř podle chuti.
nějaká pálivá omáčka podle chuti (volitelné)
sušená cibule
další jemně nakrájená zelenina dle vlastních preferencí (volitelné).
Dresink z okurky a majonézy:
1/3 šálku majonézy
2/3 šálku makrájených okurek – ve švédku mívají podstatně sladší než jsme zvyklý u nás – švédská verze se dá koupit v jídelním koutu řetězce IKEA
Dobře promíchejte majonézu se sladkou okurkou. Dochuťte trochou černého pepře podle chuti.
Krevetový salát
250 gr. krevet – jakýkoliv druh – vařené a oloupané – lehce nakrájené
1/2 šálku majonézy
1/4 šálku Creme fraiche nebo zakysané smetany
2 polévkové lžíce Dijonské hořčice
1 polévková lžíce nasekaného čerstvého kopru
1 polévková lžíce nakrájené čerstvé pažitky
pepř podle chuti
1 polévková lžíce drceného křenu (volitelně)
1-2 polévkové lžíce kečupu (volitelně)
1 polévková lžíce mleté papriky (volitelně)
Všechny ingredience spolu dobře promíchejte.
Pokud chcete, aby salát měl více základ “Rhode Island omáčka”, přidejte kečup a papriku. Pokud ne, jednoduše to vylučte.
Křen je velmi silný a pro někoho může být příliš silný. Používejte opatrně.
Připravte si domácí bramborovou kaši.
Hlávkový salát a další zeleninu, kterou chcete přidat do zábalu, nakrájejte/natrhejte nadrobno.
Tortilu nebo chléb mírně prohřejte na pánvi, na roštu nebo v troubě. Stačí pár sekund, aby bylo zabalení hladší.
Přidejte 2-3 kopečky bramborové kaše kolmo na chléb/tortilu. Dávejte pozor, abyste jej nepoložili příliš hluboko na chléb/tortilu.
Přidejte nakrájený salát, dresinky a zeleninu. Na bramborovou kaši položte jeden nebo dva párky v rohlíku. Přidejte pepř a další koření podle potřeby.
Dbejte na to, abyste obaly nenaplnili příliš, jinak budete mít problém to celé zabalit.
Chcete-li jej zabalit, nejprve zvedněte spodní část chleba a poté otočte jednu ze stran přes spodní přehyb a poté jej pevně srolujte.
Kolem rolky obtočte pergamenový papír jako kryt, aby náplň nevypadla.
A máte hotovo, můžete začít konzumovat. Dobrou chuť!
Anthony Bourdain zkouší tunnbrödrulle
No tedy zní to šíleně. Ale perfektní načasování. Zítra máme rodinou grilovačku, tak to zkusíme. Skoro všechno mám, jenom ráno skočím pro krevety. To bude zajímavý test pro hosty.
Tak co, jakpak to chutnalo? Povedlo se?
Já jsem se psaním toho článku na to tak nažhavil, že jsme si je připravili o víkendu taky znova. A bylo to famózní. Strašně jsme si pochutnali. Ten krevetový salát a okurková majonéze to vystřelují chuťově někam k nebi.
Ahoj Axle. Ano vyzkoušeli jsme a bylo to vynikající. Všem to chutnalo. Líbí se mi ta kreativita toho pokrmu. Nikdy by mě nenapadlo do párku v rohlíku cpát bramborovou kaši. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím větší smysl mě to dává. My jsme si to vylepšili ještě malou lžičkou brusinkového džemu. Máme prostě rádi sladkokyselá jídla.
Týýý jo, to s těma brusinkama mě nenapadlo. A přitom jsem požírač brusinkových kompotů! 😉 Skvělý nápad. Příště taky zcela jistě vyzkouším.
Tak tomu říkám „Párek v rohlíku“! A ne těm chudinkám, co se prodávají na benzínkách.
No oni jsou tam ty párky většinou dva. 🙂
Jinak mě třeba ty hotdogy z Benzíny docela dost chutnají. A teď mám na myslí konkrétně ORLEN Benzina. Tam jsou docela fajn. U ostatních značek většinou stojí naprd. U ORLEN/BENZINA je většinou rohlík vpořádku a správně propečený a i ty jejich párky mě příjdou chuťově dobré.
Ale pravda, tohle je trošku větší liga. 🙂
Zapečené bagety na ONO jsou good .-)
Pěkný a obšírný článek o tunnbrödsrulle je na blogu Lost in a Pot – https://lostinapot.com/tunnbrodsrulle-swedish-street-food/