Tento recept jsem objevil náhodou na serveru fresh.iprima.cz. Já tomu říkám strašlivá čuňárna, moje žena to nazývá „československou fúziou“. Každopádně je to nadpozemsky vynikající. Včera bylo k večeři a tak jsem se rozhodl se o recept podělit. Vyzkoušejte. Kdo má rád syrečky a halušky si myslím bude nadšen….. Dobrou chuť!
SUROVINY (4 PORCE)
- brambory 700 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 300 g
- sůl 2 lžičky
- slanina 200 g
- klobáska dle volby
- cibule 2 ks
- olomoucké tvarůžky 200 g
PŘÍPRAVA
- V původním receptu byl návod na halušky poněkud divoký. Ten se více podobal přípravě těsta na bramborové knedlíky. My jsme si připravili halušky tak, jak je připravuje žena na ty klasické slovenské bryndzové. Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a slejte vymačkanou tekutinu. Vmíchejte vejce a mouku, osolte a vypracujte těsto. Konzistence těsta se těžko určuje. 🙂 Musí být tak akorát, aby se dobře protíralo přes haluškovač, ale zároveň aby se ve vařící vodě halušky nerozpadaly a nerozvařily. Vždy doporučuji pár halušek vyzkoušet a pokud se nedaří, přidat do těsta brambory nebo mouku dle potřeby.
- Ve velkém hrnci uvařte větší množství osolené vody. Těsto protlačte speciálním cedníkem na halušky do vroucí vody. Pokud ho nemáte, použijte dřevěné prkénko. Namočte ho do vroucí vody, rozetřete na něj zhruba 1cm vrstvu těsta, opřete ho o okraj hrnce a nožem odkrajujte malé nočky rovnou do vody. (Toto je ale šílená rasoviny!) Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
- Halušky povařte pár minut, přesný čas záleží na jejich velikosti, ale poznáte to tak, že vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou naběračkou, přesuňte do mísy a zavařte další dávku.
- Mezitím nakrájejte slaninu a klobásku na plátky nebo kostičky a opečte je na pánvi dokřupava. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a orestujte na vypečeném tuku ze slaniny.
- Tvarůžky nastrouhejte, promíchejte s haluškami, rozdělte je na talíře a posypte slaninou, klobáskou a restovanou cibulí.
Dobrou chuť!