Znáte to – už několikátý den je pěkné vedro. Jste spocený až na …. no zkrátka všude – sotva se hýbete a Vy zase přemýšlíte, co by jste si dali dneska k večeři. Nemáte na nic moc chuť. Respektive máte hlad a máte i tu chuť na něco dobrého. Ale zároveň osvěžujícícho, a hlavně lehkého. Na hověí vývar nebo na svíčkovou to prostě dneska v žádném případě nevypadá. Klobásky už jste grilovali tento týden 2x, hamburger už taky byl, ryba byla taky 2x. Už jste strávili na Googlu půl hodiny hledáním nějakého nápadu na lehkou večeři, ale nic pořádného jste nenašli. Nic co by Vás zaualo. Většinou jsou to blbosti, a nebo jsou to recepty obsahující ingredience, pro které by jste museli jet někam hodně, hodně daleko…..
Tak přesně s tímhle problémem se potýkám poslední dobou dost často. Ale tentokrát jsem přeci jen byl úspěšný a narazil na parádní recept. Sice jsem k němu nejdříve příliš důvěry neměl, ale nakonec jsem se do něj pustil a ve finále jsem byl doslova nadšen. Takže pokud máte chuť, připravte si v některý horký den následující recept. Nemusíte se bát. Vyzkoušeno. Ověřeno. Tedy pokud Vám nevadí pikantní a výrazná jídla. Pak se raději poohlédněte někde jinde. Ale jinak je tento recept paráda. A pálivosti se nemusíte v horku bát. Tajci vědí co dělají a jedí pálivá jídla v jejich horkém podnebí prakticky non-stop a od nepaměti. Touto večeří uspokojíte i zapřísáhlého masožravce. Výborné křehké maso a křupavou zeleninu korunuje výrazná zálivka s lehce pikantní chutí.
Co budete potřebovat (na 1 porci – uvedené množství je odhad):
odleželý kvalitní hovězí steak
salátová okurka 100 g
červená paprika 40 g
zelená paprika 40 g
žlutá paprika 40 g
mrkev 40 g
červená cibule 1/2 ks
čerstvý koriandr 1 snítka
čerstvá bazalka 3 lístky
čerstvá máta 5 lístků
nesolené arašídy 1 lžíce (můžou být i solené – ty jsem použil já, nesolené jsem neměl, ale ty opláchněte od soli)
čerstvý nastrouhaný zázvor 2 g
kousek nasekané chilli papričky (množství podle chuti)
česnek, nastrouhaný 1/2 stroužku
kvalitní sójová omáčka (např. Kikkoman) 1 lžíce
čerstvá limetová šťáva 1 lžíce
olivový olej 1 lžíce
tekutý med 12 g
To už je velice jednoduché:
V míse promíchejte ingredience na zálivku.
Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, mrkev naloupejte škrabkou. Bylinky nasekejte nadrobno. Arašídy rozdrťte. Smíchejte zeleninu s bylinkami, přelijte marinádou a zlehka promíchejte.
Na grilu nebo pánvi připravte hovězí steak, tak jak ho máte rádi. Měl by být medium rare, maximálně medium. Já postupoval tak, že jsem steak jenom osolil a opepřil. Následně jsem ho zprudka opekl na otevřeném grilu z obou stran (na každé straně cca 2 minuty), pak ho na grilu přikryl a nechal dojít na každé straně další 2 minutky. Před podáváním steak vyndáme na talíř a necháme ho pěkně 10 minut odpočívat. Vůbec se ho ani nedotkneme. Raději se na ten steak ani nedívejte. To aby se nelekl a aby se správně rozprostřela šťáva uvnitř. 🙂 Toto je velmi důležité. Teprve následně steak nakrájíme přes vlákna na opravdu velmi tenké plátky.
Vložte do mísy salátek, navrch poskládejte plátky. Posypte arašídy. Pokapte kvalitním panenským olivovým olejem.
Prima napad. Vyzkousime. Dik