Po letní odstávce začali pracovníci sladovny pivovaru Bernard v Rajhradě tzv. vymáčku. Navážejí na podlahy zvané humna namočený ječmen.
Sladování je několikadenní proces. Nejdříve se ječmen namočí, aby získal vlhkost ke klíčení, poté je opatrně rozprostřen na podlahy a klíčí bez přístupu denního světla několik dní. Naklíčené zrno se přesune na tzv. hvozd k sušení. Teplota a délka sušení ovlivňuje barvu a další vlastnosti sladu. Zrnu požehnal také rajhradský farář.
Tato technologie je unikátní ve svém procesu, který je stejné, jako před dvěma stovkami let. Moderní technologie ho doplňuje optickým třídičem. Kamery tohoto zařízení sledují každé jedno zrnko ječmene, které vstupuje do sladovny (cca 8 tun za hodinu). Pokud kamery zaznamenají nestandardní tvar nebo rozměr, zařízení proudem vzduchu vadné zrno nebo nečistotu z proudu obilí vyfoukne.
Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/z-regionu/v-rajhrade-klici-jecmen-do-lezaku-pro-humpolecky-pivovar-bernard-20210923.html