V Rajhradě klíčí ječmen do ležáků pro humpolecký pivovar Bernard

Po letní odstávce začali pracovníci sladovny pivovaru Bernard v Rajhradě tzv. vymáčku. Navážejí na podlahy zvané humna namočený ječmen.

Sladování je několikadenní proces. Nejdříve se ječmen namočí, aby získal vlhkost ke klíčení, poté je opatrně rozprostřen na podlahy a klíčí bez přístupu denního světla několik dní. Naklíčené zrno se přesune na tzv. hvozd k sušení. Teplota a délka sušení ovlivňuje barvu a další vlastnosti sladu. Zrnu požehnal také rajhradský farář.

Tato technologie je unikátní ve svém procesu, který je stejné, jako před dvěma stovkami let. Moderní technologie ho doplňuje optickým třídičem. Kamery tohoto zařízení sledují každé jedno zrnko ječmene, které vstupuje do sladovny (cca 8 tun za hodinu). Pokud kamery zaznamenají nestandardní tvar nebo rozměr, zařízení proudem vzduchu vadné zrno nebo nečistotu z proudu obilí vyfoukne.

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/z-regionu/v-rajhrade-klici-jecmen-do-lezaku-pro-humpolecky-pivovar-bernard-20210923.html

V pivovaru Bernard v Rajhradě používají speciální techniku klíčení sladového ječmene.
V pivovaru Bernard v Rajhradě používají speciální techniku klíčení sladového ječmene.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Maminky zbystřete! Kdy jste byly naposledy v kině?

St Zář 29 , 2021
Možná to bylo ještě před porodem. Teď s prckem prostě není čas, nemáte hlídání a stejně večer padnete a usnete. Nové filmy znáte jen podle názvů a plakátů, které míjíte na cestě s kočárkem. Tak s tím je teď konec. Exkluzivně pro maminky s miminky a nejmenšími dětmi jsme připravili […]
Maminky zbystřete! Kdy jste byly naposledy v kině?

You May Like

Témata