Želiv – V neděli 11. prosince v 14.00 se otevřou brány nově rekonstruovaného želivského klášterního pivovaru.
Slavnostní požehnání pivovaru provede želivský opat Bronislav Ignác
Kramár. Součástí nedělního zahájení bude exkurze s výkladem vedená
sládkem Jiřím Novákem a také posezení s ochutnávkou piv.
„Pivovar je postaven na výrobní kapacitu dvě stě až čtyři sta
hektolitrů piva ročně. Nejedná se tedy žádný velký pivovar. Naším cílem
bylo vybudovat malý zážitkový pivovar, který by navázal na tradici
vaření klášterního piva v Želivě. Návštěvníkům budeme nabízet exkurze s
výkladem o dějinách vaření piva a našich výrobních postupech.
Specifickou nabídku budeme mít pro pivní fandy, kterým nabídneme možnost
si uvařit „vlastní pivo“ pod vedením našeho sládka, během víkendového
pobytu v pivovaru, “ přibližuje záměry pivovaru jednatel společnosti a
správce želivského kláštera František Marek.
„Pivovar bude vařit
světlá, tmavá i polotmavá piva, jako jsou ležáky Haštal a speciál
Salesius. Tyto piva jsou vařená podle upravených původních historických
receptur. Pro pivní fajnšmekry máme připraveny i u nás neobvyklá piva
typu American Ale a Abby Ale. Jedná se o svrchně kvašená piva za použití
speciálních svrchních kvasnic,“ doplňuje sládek Jiří Novák.
Z historie želivského pivovaru
Prokazatelně
se pivo vařilo na Želivě už od roku 1617, i když první ne příliš jasné
zmínky jsou už z 14. stolení. Premonstráti vařili pivo skoro 300 let do
roku 1907, kdy budovy zničil rozsáhlý požár. V padesátých letech zde byl
internační tábor a od roku 1956 až do roku 1992 psychiatrická a
protialkoholní léčebna. Premonstráti se dvěma společníky obnovili vaření
piva v roce 2003. Pivovaru se ale příliš nedařilo pro jeho zastaralou
technologii a tak jeho činnost byla o šest let později zastavena.
„Začali jsme připravovat obnovu pivovaru, podařilo se nám získat dotaci
na výrobní technologii z Programu rozvoj venkova. V loňském roce jsem
upravil prostory a teď v prosinci bude nový pivovar požehnán a znovu se v
něm začne vařit pivo,“ říká s úsměvem František Marek.
Piva, která se budou v Želivě vyrábět:
Haštal,
dvanáctistupňové světlý ležák – nefiltrovaný ležák s dlouhou
sladkohořkou chutí. Je vařený z moravského sladu, žateckého chmele a
vody ze Želiva podle dochovaných receptur.
Haštal,
dvanáctistupňové polotmavý ležák – nefiltrované pivo vařené ze tří druhů
sladu. Karamelová vůně se mísí s bylinkami a žateckým chmelem.
Haštal, dvanáctistupňové tmavý ležák – speciální nefiltrované pivo vařené ze čtyř sladů. Chuť je kávově-čokoládová.
Salesius – patnáctistupňový světlý speciál vyráběný podle upravených historických receptur.
Milo
– světlé pivo typu AMERICAN ALE. Kvašené pivo vyráběné s použitím
ječného sladu, kalifornských kvasnic a oregonského chmele.
Drslav
– speciální světlé pivo trapistického typu ABBY ALE. Jedná se o silně
svrchně kvašené, kvasnicové, nefiltrované pivo původem z Belgie a
Nizozemí vařené v trapistických klášterech.
Program zahájení:
Slavnostní
požehnání nově rekonstruovaného želivského klášterního pivovaru
proběhne 11. 12. v 14. 00 v budově opatství, Želiv 1.
1.
Přivítání hostů PhDr. ThMgr. Jáchym Jaroslav Šimek O. Praem provizor
kláštera a jednatel společnosti Želivský klášterní pivovar s.r.o.
2. Slavností požehnání pivovaru provede želivský opat ThMgr. Bronislav Ignác Kramár O.Praem
3. Hudební vystoupení
4. Výklad výroby piva a exkurse pivovarem Jiří Novák sládek
5. Posezení s ochutnávkou vyrobených piv a drobné pohoštění