Měnit zaběhlé návyky v nemocničním stravování se snaží v Havlíčkově Brodě. Výběr ze dvou jídel, na jejichž přípravě se podíleli vyhlášení šéfkuchaři, mají nově pacienti i veřejnost. Změnu zavedla nemocniční jídelna v letošním roce.
Podle mluvčí nemocnice denně ve stravovacím provozu nemocnice připraví 1200 porcí jídel. „V nabídce je jednatřicet druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava,“ vyčíslila mluvčí Petra Černo.
Novinku mohou pacienti, bývalí zaměstnanci i veřejnost využívat již několik týdnů. „Se zaváděním nových receptur a trendů do stravy zaměstnanců a pacientů radí zaměstnancům stravovacího provozu vyhlášení kuchaři Nikolas Kratěna a Michal Štorek,“ komentovala Černo.
Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel. „Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ popsala vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková.
Ta také popsala spolupráci s oběma šéfkuchaři. „Na podzim loňského roku přijel na konzultaci s jídelníčkem a zavádění nových technologických postupů kuchař Michal Štorek, koncem ledna dorazil Nikolas Kratěna, který donedávna působil v nymburské nemocnici jako šéfkuchař. Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ pokračovala Poláková.
Pacienti, kteří chtějí individuální stravovací plán, mohou také využít poradenství nutričních terapeutek. „V nutriční ambulanci se terapeutky zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance. Pomáhají s jídelníčkem pacientům s cukrovkou, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či s onkologickým pacientům,“ doplnila Černo.
Jídlo z nemocniční jídelny využívají kromě pacientů a zaměstnanců nemocnice i klienti domova důchodců v Husově ulici, mateřská škola Husova a dětská skupina Žabičky. „Do nemocniční jídelny se chodí stravovat i veřejnost po předchozím objednání na speciální kartu a bývalí zaměstnanci. Za cenu 112 korun zde mají polévku, vybrat si mohou ze tří jídel, neomezené pití či si přikoupit zeleninový či ovocný salát,“ dodala mluvčí nemocnice Petra Černo.