Už za necelý měsíc bude jihlavský Citypark hostit velký gastronomický svátek pro širokou veřejnost nazvaný Gurmet den s Krajem Vysočina, jehož součástí bude národní kolo prestižní soutěže Trophée Mille.
Do prvního ročníku Trophée Mille Česká republika se přihlásilo deset hotelových škol ze čtyř krajů. „Oborná porota pak na základě zaslaného receptu, pracovního postupu a výsledné prezentace pokrmů vybrala finálovou osmičku. Mezi nimi figuruje šest škol z Kraje Vysočina, jedna škola z Pardubického kraje a jedna škola z Jihočeského kraje,“ popisuje členka organizačního týmu Jana Hadravová z krajského odboru školství. Soutěžní pořadí jednotlivých týmů, které tvoří dva mladí adepti kuchařského, popřípadě cukrářského řemesla, vylosoval minulý týden hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Na přípravu a odevzdání slaného pokrmu budou mít žáci 2 hodiny, v případě moučníku ještě o 20 minut déle.
Startovní číslo týmů v soutěži Trophée Mille Česká republika 2019
1 – Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
2 – Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
3 – SOŠ a SOU Třešť
4 – Střední škola obchodní a služeb SČMSD Žďár nad Sázavou
5 – OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
6 – Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod
7 – Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice
8 – LABSKÁ SOŠ A SOU PARDUBICE, s. r. o.
Gurmet den Kraje Vysočina však není jen soutěž Trophéé Mille Česká republika, ale i zábava pro celou rodinu a dobré jídlo v různých podobách. Návštěvníci se mohou těšit na kuchařské show v podání členů juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů, prezentaci škol s gastronomickými obory z Vysočiny, autogramiády nových kuchařských knih nebo barmanskou a sushi show. Celým dnem provede populární dvojka Nasty a En.dru.
1. nadzemní podlaží – pódium
09.15 – 09.30 – slavnostní zahájení soutěže
09.30 – 09.45 – nástup soutěžních družstev a představení poroty
10.00 – 11.00 – show cukrářky Ivy Roháčové, členky českého národního týmu kuchařů a cukrářů
11.00 – 11.30 – stand-up comedy, Nasty a En.dru
11.30 – 14.00 – prezentace hotelových škol a školního statku vč. barmanské show / soutěže pro veřejnost s Gurmandií
14.00 – 14.30 – autogramiáda autorky knihy Život s chutí kari – Kari s chutí života Valijah Klásové
15.00 – 16.00 – sushi show Zdeňka Křížka
16.00 – 16.30 – autogramiáda autorky knihy Bezlepkové slavnosti Zdeňky Mazúrové
16.30 – 17.30 – prezentace gastronomických škol a školního statku vč. barmanské show / soutěže pro veřejnost s Gurmandií
17.30 – 18.00 – stand-up comedy, Nasty a En.dru
18.00 – 19.00 – profesionální show členů juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů
19.00 – 20.00 – slavnostní vyhlášení výsledků
Partnery soutěže Trophée Mille Česká republika jsou:
- tisk@kr-vysocina.cz