Nové technologie a všemožné senzory čím dál více řídí náš život. Světu nul a jedniček neunikl ani pivní obor. Například Plzeňský Prazdroj vychází vstříc zákazníkům, kteří již nechtějí bloudit za jeho produkty ve stále se měnících labyrintech velkých obchodů, přišel proto s unikátní váhou se senzory. Ty analyzují chování zákazníků a zjišťují, odkud pivo nejčastěji mizí. Na toto místo poté pivovar umístí své produkty.
Váha dokáže také říci, jaký typ piva v dané lokalitě lidé preferují. Někde více dominují ležáky, v jiných mají větší zastoupení nealko piva nebo cidery. Podobné to je i s výběrem balení, v jednom místě mohou být „v kurzu“ basy, jinde zase lidé upřednostňují plechovky či jednotlivé lahve.
Díky tomu může pivovar do budoucna na konkrétních prodejnách vyrovnat své produkty přesně tam, kde a v jakém množství je zákazníci chtějí mít. „Nyní víme například to, že palety je výhodnější umísťovat u vchodů, kde díky nim prodej stoupá až o 50 procent. Speciální stojany jsou pak nejefektivnější u centrální uličky, kde poutají pozornost nakupujících,“ osvětlil výhody novinky zástupce plzeňského pivovaru Pavel Císař. Přes 130 unikátních senzorických zařízení je v současné době umístěno v 70 obchodech různých řetězců v České republice a na Slovensku.
Oddělení zrna od plev
A nejde jen o prodej. Přímo ve výrobě využívá služeb „velkého bratra“ například humpolecký pivovar Bernard. Jeho sladovna v Rajhradě u Brna jako jediná v České republice používá supermoderní zařízení na čištění vstupní suroviny pro výrobu sladu. Kamery optického třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. „Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z proudu obilí tlakem vzduchu vyfoukne,“ vysvětlil fungování stroje sladmistr Jiří Šusta.
Optický třídič dokáže za hodinu vytřídit až deset tun ječmene, v rajhradské sladovně ale zařízení pracuje s rezervou, aby byl ječmen vytříděný co nejlépe. „Z 80 tun ječmene vytřídíme asi 400 až 500 kilogramů obilek,“ dodal Šusta.
Pivovarský homeoffice
Nové technologie usnadňují život i sládkům v minipivovarech. „V tomto ohledu vytyčují trend hlavně minipivovary v Americe, kde sládek přes různé technologie může z domu sledovat celý proces a z domu jej řídit. V malém se to pomalu objevuje i u českých pivovarů,“ uvedl Tomáš Maier z Katedry ekonomiky Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze.
To potvrzuje i prezident Českého svazu minipivovarů Michal Voldřich. „Zkouší se tu například online sledování extraktu. Nutno ale podotknout, že pravou řemeslnou práci, kterou výroba piva vyžaduje, žádné nové technologie nikdy nemohou nahradit. Počítač si ke kádi nikdy nepřičichne,“ uvedl Voldřich.
Pozadu v technologiích nejsou ani pivovarští studenti. Například Univerzitní pivovar Vysoké školy chemicko-technologické v Praze má ve svých útrobách jednu světovou raritu. Její pivovar Lachout umožňuje vařit pivo v nejmenší plně automatizované varně na světě. Přišla na svět v roce 2010 a objem jedné várky je necelých 100 litrů.