Tak jaký že byl letošní zahajovací farmářský trh? Vše najdete v článku včetně fotodokumentace.
Člověk musí být v důchodu, na mateřské, anebo si vzít dovolenou, jako jsem to učinila já, aby si páteční trh mohl patřičně v klidu vychutnat. Atmosféra byla nádherná a taková starosvětská. Jak odtušila moje dcera studující v Praze, tamní trhy jsou mnohem větší a bohatší, ale nemají to správné kouzlo. V Humpolci se kromě nakupovaní lidé „potkávali“ – zdravili se s přáteli, tvořily hloučky a povídali si. Prodejci byli úžasní – dokázali o svých produktech vyprávět, poradit, i zažertovat si. Člověk se rázem vrátil o století zpátky, kdy měli k sobě lidé tak nějak blíž. Příznivé bylo také zjištění, že trhy si obcházel například i kuchař z restaurace Fabrika, aby získal kontakty na lokální a čerstvé produkty. A tak by to mělo být, neboť jen takové vaření má smysl a logiku. Někteří návštěvníci trhů si svůj nákup odnášeli přímo v nůši. 🙂 Co mě na tomto trhu absolutně dostalo, tak to byly produkty nováčka na humpoleckých trzích – mléčné výrobky Rodinné mlékárny Úhořilka. Jogurty, přírodní sýry, tvaroh a tvarohové speciality – vše naprosto vynikající. Žádná z jejich pochoutek neobsahuje sůl, glutamát nebo chemické konzervanty. Na ochucení sýrů používají „Davídkovo koření“ , které bylo na trzích v Humpolci rovněž zastoupeno svým stánkem. Kupující mohli z nabídky úhořislké mlékárny cokoli ochutnat a kdo ochutnal, neodolal. Například roztíratelný sýr s olivovým olejem je přímo mana nebeská a jejich tvaroh tak lahodný, že se může jíst úplně samotný, bez jakéhokoli dochucení. Přišlo by mi jako úplný hřích jej dávat například do buchet, nejlépe se vychutná jen tak namazaný na dobrý chléb, posypaný čerstvou pažitkou. Tak úžasný tvaroh jsem ještě nejedla, a to už chodím po tomto světě nějaký ten pátek. U tohoto stánku jsem povídáním s milými dámami, které prodej zajišťovaly, strávila dobrou půlhodinu a následně jsem zjistila, že jsem si v celkovém zaujetí zapomněla tento stánek vyfotit. Jediným zklamáním pro mě bylo, když jsem se z úst prodávajících dozvěděla, že se možná příštích trhů nebudou moci zúčastnit, neboť mají tolik práce, že prostě objíždění po trzích časově nezvládají. Pokud by snad už příště nepřijeli, lze si udělat výlet do 15 kilometrů vzdálené Úhořilky, kde si je možné veškerý sortiment farmy rovněž zakoupit. Prodávají tu i čerstvé kravské mléko, 1 litr za 10 Kč. Stálice humpoleckých trhů – uzeniny z Terešova. Vynikající uzeniny, špekáčky velikosti tak jak se dělávaly dříve a spojené nikoli skobou, ale klasickým provázkem. Po proběhlé ochutnávce se jeden malý capart dožadoval u maminky „ještě-ještě“ (asi nebyl zrovna vyznavačem brokolice, nó). Jitrnice z uzenářství vypadají již na první pohled velice lákavě a nemají vůbec nic společného s „jitrnicí, jakou svět ještě neviděl“ (viz Obušku z pytle ven!)
Pekařství Velíšek z Kamenice nad Lipou je humpolákům dobře známé, neboť má v Humpolci svoji prodejnu kousek od Billy. Nicméně i tady jsem zažila překvapení, když jsem si zakoupila buchtový bochánek za 18 Kč. Jedná se o 3 velké buchty spečené dohromady s nádivkou z tvarohu, máku nebo povidel, z vrchu bohatě cukrované. Konečný tvar a velikost se podobá mazanci. Když byste chtěli chuťově a cenově porovnat například s buchtami zakoupenými v Bille (cena kolem 35 Kč), tak prostě nemůžete. Je to v obou směrech nesrovnatelné.
Špekáčky mají údajně obsahovat 80% masa a 10 % špeku (nová norma z roku 2001 na procentuální zastoupení masa je min. 40%) . Nevím, zda informace o 80 procentech je pravdivá, nicméně hned byly špekáčky podrobeny testu na večerním ohýnku a prošly bez ztráty hvězdičky.
Farma rodiny Němcovy má na humpoleckých trzích rovněž své pravidelné zastoupení a není třeba ji asi blíže představovat. Veškerý jejich sortiment si lze podrobně prohlédnout na internetových stránkách www.faramnemcova.cz .U tohoto stánku mě pobavila scénka, kdy byl prodáván poslední kus Francimelu s jahodovou příchutí, přičemž další paní v řadě se zlobila, jak je to možné, že jej chtěla taky. „Kolik jste toho přivezli, když už to v půl desátý nemáte?“ zlobila se neuspokojená nakupující.
Stejný problém nastal i s chlazenými kuřaty, kterých byl nakonec nedostatek. Prodávající se obávali, že nebude o poměrně dražší kuřecí maso v Humpolci zájem, čímž ovšem humpolecké gourmety značně podcenili. 🙂
Prodej čerstvých a uzených ryb. Pro mě hodně zajímavý stánek a pravidelně si zde kupuji uzeného pstroužka. Tentokrát byly k dispozici i brožurky „Kapr na grilu“ se zajímavými recepty.
Jenom se divím, že humpolečtí rybáři svoji účast na trzích odmítají. Nabídku mají celkem bohatou, tak proč neuchopit příležitost za pačesy?
Nabídka dobře uskladněného česneku z loňské sklizně mě potěšila. Česnek byl ještě velice pěkný a pevný, bez známek hniloby, vysušení či klíčení. Nevěřícím Tomášům, že loňský česnek ještě může mít ty správné „grády“, byl česnek nabídnut k ochutnání. Grády měl.
Davídkovo koření. Jak jsem již zmínila, využívá jej i mlékárna z Úhořilky. Neobsahuje žádnou sůl a glutamáty, takže zde najdete skutečně čisté koření a pravé bylinky. Doporučuji jejich jarní novinku – balkánskou čubricu. Po donesení této směsi saturejky, pískavice a chillies domů nám koření provonělo celý byt. Pokud jste zaváhali, anebo na trzích nebyli, netřeba zoufat. Koření či bylinky si můžete objednat v internetovém obchodu zde: http://www.davidkovokoreni.cz/ .
Nabídka zeleninové i květinové sadby byla bohatá jak už to v květnu bývá, k mání byla i sadba různých bylinek, které jsem dříve na trzích neviděla. Skvělé, hodně jsem si obohatila svoji zahrádku.
Žampióny, hlíva a navíc topinambury. Tyhle „sladké brambory“ jsem naposledy viděla jako dítě, když je pěstovala moje babička na Šumavě. Jedná se o druh slunečnice, jejíž hlízy jsou jedlé a bývají označovány jako „židovské brambory“. Hlízy lze tepelně zpracovat, anebo jíst i syrové. Jsou velmi vhodné například pro diabetiky, protože neobsahují škrob, kterého je mnoho v bramborách, ale diabeticky vhodný inulín, dále železo, křemík, draslík a vitamín C. U stánku, respektive dodávky, ze které se prodávalo, se mi dostalo cenných rad ohledně pěstování této plodiny, a to nejen od prodávajícího, ale i od jednoho hodného staršího pána, který zde postával. Čímž jsem získala i další poznatek, že milí lidé ještě nevymřeli.
Je mi líto, že u mnohých stánků jsem se ani nezastavila a neochutnala nabízené dobroty, ale byla jsem už tak obtěžkána nákupem, že mi nezbývalo nic jiného, než se vydat domů. Jenom škoda, že na další trh se budu muset těšit celý dlouhý měsíc.
Díky za krásnou reportáž s trhů. Dávám článku pět hvězdiček. Trhy byly opravdu pěkné. Já zatím ochutnal bílí jogurt z farmy z Úhořilky a byl jsem z něj také doslova unešen. Ač na bílé jogurty vůbec nejsem, tento jsem zblajznul celý a hned. Špekáčky od uzeniny z Terešova jsme na ohníčku zkoušely včera a nezklamaly. Chuťově dobé a určitě ty nejlepší špekáčky, které lze v Humpolci zakoupit. Pokud si chcete zase jednou pochutnat na buřtu na ohýnku, doporučuji příště na trzích zakoupit. My jsme ze stejného krámu měli i tlačenku a ta nás také dostala. Vynikající!!!
Tak já dávám hvězdiček šest ******
Mléko od Němcových výborné, jen škoda že to s těmi kuřaty tak podcenili, asi netušili co dokáže mediální podpora z „humpoláka“ 🙂 Potěšilo mě že jsem našel na trhu kurkumu, jen jsem si já vůl u stejného stánku naběhl a koupil dvě směsi s glutamátem sodným…:-(
…každopádně se těším na příště a i když nepůjdu s nůší tak určitě časněji
Jenom pro tvoje info: těch kuřat neměli jen 10, ale celkem 20! :)))
hmmm….si to s ním vyřídím….čeho se taky český člověk může dočkat od Němců, že…8D
jedno z nich jsme měli k obědu,moc dobré..
No, tak já vím že to vypadá, že tady nad vším jásám, a že snad lobuji za farmářské trhy, ale nemůžu si pomoci. Všechno co jsem doteďka z výrobků zakoupených na trzích chválil ale byla pravda. Přesto to ale bylo prd proti kuřeti z farmy Němcových. Včera jsme ho upekli v horkovzdušné troubě jenom za použití soli, pepře, trochy lahůdkové papriky a másla (z téže farmy). To nebylo boží, to nebylo luxusní. To prostě byla mana nebeská! To byla nirvána! To bylo jako hodně hodně dobrej sex! Ta chuť, masíčko jedná báseň. I mě tady chutnalo maso z prsíček, které jinak moc nejím a nestojím o něj. Žádné dříví, podlouhlá vlákna. Prostě paráda. S ženou jsme se shodli, že to bylo to nejlepší kuře, co jsme za svůj život jedli. A to už tu nějaký ten pátek po Zemi chodíme. Když to třeba porovnám z proklatě drahým francouzským kuřetem z Alsaska které jsme si několikrát koupili v Intersparu, nebo ze selskýmn (žlutým) kuřetem z Vodňan, které někdy koupíme v Kauflandu, tak ty jsou sice také dobrá, lepší než klasika, ale tomuhle kuřátku Němcových nesahají ani po kotníky. Pardon, po pařáty. Opravdu vynikající gurmánský zážitek a už se nemůžeme dočkat na další trhy, kde doufáme farma Němcových opět bude zastoupena a kuřata budou. Už se nemůžeme dočkat, až ho hodíme na rošt na otevřený ohýnek. To bude další orgasmus. Chjo! Sorry Pierre že Ti dělám chutě, ale to víš, na farmářské trhy se hold musí chodit včas. A nejlépe s nůší! 🙂
Ty jako chceš, abych tam byl příště ve čtyři ráno…?!?!?! 🙂 Spíše to asi navydržím a udělám si výlet k pěstiteli.
Kuřátko právě obědvám. Udělala jsem si ho klasicky v troubě s máslem od Němcových a přihodila snítku rozmarýnu, tymiánu, lístek šalvěje a bobkového listu – a je to chrocht-chrocht. 🙂
Přátelé nic proti, z těchhle trhů mám taky radost, a (nejen)malým zemědělcům fandím (sám se mezi ně taky tak trochu řadím), ale kuře je pořád jenom kuře! Jistě ,způsob chovu, výživa a další faktory mají svůj vliv, ale představa, že kuře chované ve výběhu nemá podlouhlá vlákna ve svalech, je úsměvná. Nerad bych se tu dočetl, že kulička z farmářských trhů je kulatější než jiná:-)
Jasně že kuře je kuře a bifťoura z něj neudělám. Ale tohle bylo super duper mňam echt good kuře. A asi má vlákna ve svalech, ale ty se nějak rozpustily, nebo nebyly tak tuhý nebo já nevím co, ale netrhal jsem to z těch prsou po třískách jako u normálního kuřete, ale šlo to masíčko krásně oddělovat. Jak chleba. A pokud nevěříte, kupte si a zkuste. A pokud nechcete, nechtějte. Možná jste někdo někdy jedl lepší kuře, to nikomu neberu. Já jen psal svůj zážitek a na tom nic nezměním. 🙂
Zajímá vás jen to žrádlo !
No a? 🙂
Prosil bych příště Vás s velkým V 🙂
No to není pravda! Mě ještě zajímá dobrej chlast, dobrej tabák a kvalitní sex!
Je třeba aby se kvalitní potraviny objevovaly i v běžných obchodech.Pokud tomu není tak,je to smutné,protože v době kapitalistického převratu se tvrdilo,že jenom v ĆSSR máme nekvalitní potraviny.A ejhle po 22 létech se zjiš´truje,že to usí zachrańovat tzv.soukromí farmáři
Ano, to by zcela jistě bylo hezké a souhlasím s Vámi. Ale můžeme si zato sami. Chtěli jsme mít všechno za co nejnižší ceny, tak se to odrazilo v kvalitě.
Jinak nevím co je špatného a divného na tom, že to v kapitalismu zachraňují soukromí farmáři. To je snad normální. No za socialismu to žádní soukromí farmáři zachraňovat nemohli. 🙂
Taky to nebylo třeba. I přes nedostatky v množství a někdy i kvalitě byl trh zásoben kvalitními potravinami.Byly pevné státní normy a ty se kurevsky musely dodržovat.
Musím zde poděkovat pořadatelce Farmářských trhů paní Kataríně Křížové, která se vzdala zakoupeného kuřete abych měl možnost již tento týden posoudit kvalitu produkce z Němcovy farmy. Dobří lidé ještě žijí! Díky!
Tak si to užij! 🙂
V dnešním vydání časopisu Týden vyšel zajímavý článek věnovaný farmářským trhům.