Zlíňaci testují – Hospůdka Na staré radnici

V našem dnešním testu restaurace vyrazíme zase někam trošičku dále od Humpolce. Ale říkali jsme si, že kdybyste do těchto končin vyrazili třeba na výlet, tak že by se vám tento tip mohl hodit. Dnešní test je na restauraci nebo lépe hospůdku Na staré radnici. Tu naleznete v obci, respektive v městysu Bohdalov, nedaleko Žďáru nad Sázavou. My jsme zde byli na víkendovém výletě a při té příležitosti jsme tuhle hospůdku navštívili. A byl to moc parádní gastro zážitek.

Dojeli jsme sem na nedělní oběd na základě kladných recenzí na Internetu a dobře jsme udělali. Je to krásná vesnická hospoda, vevnitř krbová kamna na dřevo v kterých hřál ohýnek. Ale ještě že jsme dorazili brzy. Přijeli jsme někdy po 11 hodině a už byly stoly obsazeny a někde rezervace. Ale ještě jsme si sedli. Následně se hospoda úplně zaplnila, a když jsme odcházeli, tak před hospůdkou stály davy lidí co čekali na stůl.

I při té plné obsazenosti byla ale obsluha velice milá a hlavně rychlá. Na nic jsme nikdy nečekali a vše šlo jak po drátku. Prostředí hospůdky je velice malebné, řekl bych až romantické. Taková klasická venkovská hospůdka, jako z nějakého filmu nebo pohádky. Jak jsem již psal, v kamnech praskal oheň a bylo tu velice útulně. U jednoho stolu seděli místní štamgasti na nedělním před obědovém pivečku. U ostatních stolů již obědvali povětšinou asi místní, jelikož se s obsluhou dobře znali a tykali si. Ale také tu bylo několik rodinek a skupinek buď někde z okolí nebo zdaleka. Je zjevné že tahle hospůdka má dobrou pověst, která se po světě šíří. Jak píši, na oběd sem chodí místní, i přespolní. Prostírání velice jednoduché, jenom stůl, kořenky a příbory. Nám to takto vyhovuje, na žádné serepetičky a blbosti na stole si nepotrpíme. Na pivečko tentokráte nedošlo, i když ho tu mají podle recenzí také výborné. K pití jsme si dali jejich čepovanou malinovou limonádu a ta byla poctivá, opravdu moc dobrá malinovka. Takhle si pamatuji, že chutnala točená malinovka za mého mládí (což bylo ještě za starého předlistopadového režimu), kdy jsme na ní chodili do hospody. Ta malinovka byla famózní.

Vaří se tu každý den něco jiného, především ale taková ta česká klasika. Když jsem viděl ten jejich jídelní lístek, tak jsem si chtěl dát všechno. 🙂 No ale začali jsme jejich česnekovou polévkou. Ta byla dobrá, poctivá domácí, s vajíčkem vcelku, sýrem a krutonky. Ocenili jsme že krutonky nebyly z nějaké krabice, ale opravdu udělané na pánvi z chleba. Zrovna tak se nám líbilo, že krutonky i sýr byly podávány bokem v mystičkách, takže si člověk mohl dát do polévky krutony a sýr podle svého gusta. Stejně tak bylo dobré že krutonky se díky tomu v polévce nerozmočily a byly pak pěkně křupavé. To jsme přijali s povděkem. Trošičku malou vadou na kráse bylo, že to pošírované vejce již nemělo úplně tekutý žloutek. To se naopak v polévce uvařilo. My bychom raději i to vajíčko s tekutým žloutkem. Ale museli jsme to té polévce odpustit, jelikož byla opravdu vynikající a dobrá. Byla poctivě uvařena ze základních surovin – česnek, brambory, jarní cibulka, vývar. Žádná česnečka z prášku, dochucená nějakým sypáním, jako je dneska v restauracích běžné. Tohle byla poctivá česnečka, bez bujonu a podobných blbin, jako si děláte doma.

Manželka si pak jako hlavní chod dala jejich moravského vrabce, se zelím a bramborovým knedlíkem. To vám byla mňamka. Poctivé domácí jídlo jako od babičky. Maso parádní, měkoučké, rozpadavé, ani ne moc tučné ani ne moc libové. Zelíčko výborně ochucené, s hodně kmínu, což já osobně mám moc rád. Bylo tak akorát sladkokyselé dle našich preferencí. Domácí bramborové knedlíky, co se nematlaly ani nedrobily. Lepší bych bych si doma rozhodně neuvařil. Vlastně asi ani takové. Ty byly opravdu moc dobré. Ale hlavně ta šťáva z toho masa, ta byla luxusní. Měl jsem chuť ji z toho talíře vylízat.

Já jsem si opravdu nemohl dlouhou dobu z jídelního lístku vybrat. Byla to těžká volba. Třeba mě strašlivě lákalo si dát obalovaná smažená játra s bramborovým salátem. Pro mě poněkud podivná kombinace, kterou bych docela rád zkusil. Ale nakonec jsem si musel dát jejich smažený pivovarský řízek z hovězí roštěné. Já mám hovězí řízky strašně rád. Doma jsme si je už ale dlouho nedělali a v hospodě jsem ho ale ještě neviděl.  Jako že snad opravdu nikdy si nepamatuji, že by někde hovězí smažený řízek byl na jídelním lístku. Tady se mi to splnilo, a tak jsem si ho dal. Podávaný byl spolu se zeleninovým salátkem, ten byl fajn. Zelíčko, paprika, okurka. Byl výborně opět ochucený a velice osvěžující. K tomu smaženému jídlu se to samozřejmě neuvěřitelně hodilo.  A k tomu vařené brambory. Jejku to jsem si pochutnával. Řízek byl krásně, parádně do tmava vysmažený a ne jako ty bílé nedosmažené řízky co se kolikrát v hospodách podávají. Brambory byly také moc fajn. Chuťově velice dobré a hlavně bylo vidět že to nejsou žádné staré brambory. Byly pěkně žluté. Šmakovalo, až jsem se zase olizoval za ušima.

Jinak na Internetu se o této hospůdce často píše, že porce jsou tu obrovské, tak to musíme potvrdit. Už polévka byl opravdu poctivý velký hluboký talíř. Hlavní jídla také velká, manželka měla 8 bramborových knedlíků! 🙂 A já ty řízky dostal rovnou tři. Po té polévce jsme neměli šanci to sníst. Naštěstí nebyl problém zbytky zabalit do krabiček a odvézt si sebou. Ceny jsou tu opravdu lidové, obzvláště vzhledem k těm porcím – viz. foto níže. Za oběd pro dva s polívkou, nápoje a krabičky s sebou jsme tu nechali 500 Kč. A to včetně dýška. To se vám dneska už moc často nestane. Se slovy klasika: Vemte si moje prachy!

Tohle jídlo bylo opravdu luxusní. Domácí, poctivá česká kuchyně. Takovouto pecku a kulinářskou perlu bych tady opravdu nečekal (bez urážky). Takhle kdyby se vařilo ve všech hospodách tak by byl svět mnohem krásnější místo pro jídlo. 😉 Tuhle hospůdku k návštěvě doporučujeme všemi deseti. Pokud se budete pohybovat v okolí Žďáru nad Sázavou, tak toto je rozhodně dobrá volba a najíte se zde mnohem lépe než v těch restauračních pastí na turisty ve městě. A my pokud se vyskytneme zase někdy v okolí, tak sem zcela jistě opět vyrazíme. A klidně sem i sjedeme z dálnice, jen kvůli tomu jídlu. Doporučujeme ale přijít brzy, nebo si udělat rezervaci, jinak se vám může stát, že budete muset čekat až se uvolní nějaký stůl. Děkujeme za moc příjemný nedělní oběd a držíme palce, ať to vydrží. A ať se daří! A nám nezbývá než udělit tomuto podniku 5 hvězdiček z možných pěti.

Hospůdka má svůje facebookové stránky: https://www.facebook.com/NaStareRadnici/?locale=cs_CZ

Máme poslední dobou na ty dobré vesnické hospody ale štěstí. Vždyť už minule jsme si pochutnávali na vynikajícím jídle v Restauraci na venkově v Kamenici, kde jsme museli udělit také 5 hvězdiček. Zdá se že gastronomie v Čechách se začíná zlepšovat, a být dobrá a kvalitní. Jenom za ní musíte vyrazit z města ven, na ty vesnické hospůdky. 🙂

Mimochodem, přeci jenom vám ale ještě jeden podnik ve Žďáru doporučíme. A tím je kavárna P Cafe na náměstí republiky (https://www.pekarstvirecice.cz/kavarna/hlavni-stranka/). Vyrazili jsme sem na základě recenzí na sobotní snídani a byli jsme moc a moc spokojeni. Je vidět že kavárna je velice populární, jelikož při našem příchodu zde bylo již hodně dost plno. Stoleček pro dva jsme ale našli. První pozitivum je, že i když bylo dost plno, obsluha u nás hned byla a po celou dobu byl servis velice rychlý. Vše šlo jak po másle, na nic jsme nijak dlouho nečekali. Snídaně byla parádní. Manželka si dala míchaná vajíčka s jejich chlebem. A ty vajíčka byla famózní. Přesně jak je máme rádi, parádně ochucená a bylo z nich krásně cítit máslo. Já si dal jejich vejce benedikt se šunkou na toastovém chlebu a opět jsem si moc pochutnal. Vajíčka opět perfektně dochucena, nepoužili jsme ani trochu soli nebo pepře navíc. Co se mi líbilo, že jsem dostal ještě bokem navíc v mystičce holandskou omáčku, kdybych si chtěl přidat. Což jsem vesele využil. Holandská omáčka fajn, hodně dlouho jsem nikde nejedl tak výborné vejce benedikt. Mají tu samozřejmě tisíce dortů a zákusků a tak jsme také neodolali a dorazili se ještě ovocným košíčkem a amaretovou rolkou. Oboje zase parádní. Manželka říkala že káva byla dobrá. Já si dal černý čaj Darjeeling. Tady jsem našel jedinou chybičku. Ten jejich systém na luhování sypaného čaje v hrnku není moc efektivní. Ten čaj se v něm prostě pořádně a dostatečně nevyluhuje. Tady bych doporučoval změnu. Jinak ale všechno bylo super, moc jsme si pochutnali. A můžeme tento podnik také vřele doporučit. A my pokud se opět v okolí vyskytneme tak nebudeme váhat sem dorazit zase. Opět 5 z 5.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Východní Slovensko: Zadielská tiesňava, Hájské vodopády a Turnianský hrad

Pá Lis 29 , 2024
Zádielska tiesňava či správněji Zádielska dolina je nejhlubší kaňon Slovenska, a opravdová perla. Procházka dnem doliny, kterým protéká říčka Chotárny potok s četnými peřejemi a vodopádky, může být díky asfaltce a vzrostlé vegetaci poněkud fádní. To si ale můžete vynahradit. Stačí zamířit po některé z turistických značek nad kaňon a […]

You May Like

Témata