To máte takhle 1. ledna – den po Silvestru, a nechce se vám vařit a máte touhu vyrazit si na novoroční oběd do restaurace. Hezká myšlenka. Ale její realizace není vůbec snadná. 1. ledna totiž je skoro ve všech restauracích zavřeno. A tak nás potěšilo, když jsme zjistili, že v Jihlavě má otevřeno na novoroční oběd jako jedna z mála restaurace Jihlavský Parlament na Terasách. Museli jsme tam vyrazit a ochutnat.
Restaurace je poněkud skryta v Havlíčkově ulici vedle EA Business hotelu. My zde jsme zde na Nový rok vcelku v pohodě zaparkovali hned před restaurací. Očekávám ale, že v běžné dny zde bude docela dost míst obsazeno a najít parkovací místo v okolí bude docela problém. Moc míst na parkování zde k dispozici není a nebo jsou rezervována. My jsme se ale jak říkám v tento den chytli v pohodě. Báli jsme se, že vzhledem k tomu, že na Nový rok mnoho restaurací otevřeno nemá, že zde bude hodně plno a hodně rezervací, a tak jsme sem šli s obavami že třeba nepochodíme. Proto jsme vyrazili hned při otevíračce. A skutečně, v restauraci byla většina stolů rezervována. Naštěstí ale pár nezarezervovaných stolů ještě k dispozici bylo. Takže jsme byli usazeni obsluhou k jednomu z nich. Ale během našeho oběda zjevně další lidé volali o rezervaci, jelikož i okolní prázdné stolky byly brzy označeny cedulkou Rezervé. Restaurace se i začala rychle plnit a brzy zde bylo plno.
Interiér restaurace je vcelku vkusný a moderní. Celá restaurace působí vzdušným a otevřeným dojmem. Restaurace je velice prosluněná a nad stolky jsou příjemné lampičky. Co se týká prostírání a stolu, tak to bylo za nás ok. Na stole žádné nepotřebné serepetičky, dečičky a podobné nesmysly. Cítili jsme se zde dobře. My byli usazeni u stolku kde z jedné strany byly židle a z druhé dlouhá a pohodlná lavice.
K pití si manželka vybrala jejich ovocný ledový čaj. Ten byl vcelku průměrný a nijak nevynikal. Chuťově připomínal ledové čaje z normální pet lahve z obchodu. Ale byl dobře vychlazený, byl v něm led a plavaly v něm kousky ovoce (bohužel zmraženého). Výhodou ale bylo, že ledový čaj byl v rámci poledního menu v ceně a zdarma. Co jsme také kvitovali jako plus, že ještě navíc jsme zdarma na stůl dostaly karafu s vodou a citronem. To bylo moc fajn a příjemné a moc se to v restauracích na Vysočine zatím nevidí. Já jsem si zvolil nepasterizovaný Gambrinus 10. To pivko vcelku příjemně překvapilo. Sice šlo o desítku, kterou zrovna dvakrát nemusím, ale pivo bylo dobře ošetřeno, vonělo, mělo pěknou pěnu, bylo dobře vychlazené a fakt mě dost chutnalo. Samozřejmě jsem pil mnoho lepších piv, ale fakt nijak to pivo neurazilo.
Požádali jsme o jejich česnečku se šunkou, sýrem a chlebovými krutony. Ta byla také součástí, a v ceně obědového menu, které jsem si vybral já. Na obědovém jídelním lístku bylo napsáno poctivá. No nám zase až tak poctivá nepřišla. Na nás byla dost nevýrazná, česneku a šunky v ní moc nebylo. Zato krutonů v ní bylo habaděj. Jenom škoda, že polévka na stůl přišla již s krutony v polévce. Což my zrovna nemáme moc rádi, jelikož ty krutony se namočí a rozblemtají. Myslím si že by bylo lepší podávat krutony stranou, aby za prvé si mohl člověk do polévky nasypat krutonů kolik chce, a aby se tedy nerozmočili. A stejně tak se sýrem. Jako tomu bylo třeba při naší návštěvě hospůdky Na staré radnici v Bohdalově. Navíc tam ta česnečka byla opravdu poctivá a parádní. Tady nás tato jejich česneková polévka opravdu moc nenadchla.
Jak na Nový rok, tak po celý rok! Podle tohoto rčení je první den nového roku důležitější než jiné dny. Vztahují se k němu mnohé pověry a zvyky. A jedním z nich je i konzumace čočky, která má díky svému tvaru připomínajícímu mince zajistit dostatek peněz po celý rok. A nejen to, kdo si na Nový rok dopřeje čočku, nebude podle lidových rčení strádat. Co se týká jídla, čočka je součástí novoročního menu od nepaměti. Je zdravá, sytivá a dostupná, takže se podávala i v těch nejchudších setnicích. Pokud to možnosti dovolily, k oslavám Nového roku patřil i kus vepřového masa, které už od pohanských dob znamenalo blahobyt. Naopak v tento den je nežádoucí připravovat drůbež, zajíce ani rybu, aby vám štěstí neuletělo, neuteklo nebo neuplavalo. No a jelikož já jsem pověrčivý, tak jsem si musel dát na oběd jejich čočku na kyselo s opečenou pražskou šunkou od kosti Prago Rustico, sázeným vejcem, kyselou okurkou a chlebem. A tohle jídlo bylo oproti té polévce naprosto skvělé. Lépe bych si ho doma sám nepřipravil a tak dobrou čočku v restauraci se snad nepamatuji. Byla perfektně uvařená, krásně zahuštěná a okyselená podle mých preferencí. Sázené vejce bylo za mě taky fajn, bílek trochu přismahlý, ale žloutek krásně tekutý. Ta pražská šunka byla taky super a naprosto dokonale se k té čočce hodila. Opět skvěle opečená. Okurky klasika. Trochu mě překvapilo, že jsme k tomu dostali ještě ošatku chleba. To bylo dle mého úplně zbytečné. Spolu s tou polévkou všeho bylo dostatek, čočky bylo také hodně a tak jsme se chleba vlastně ani nedotkli. Více bych do sebe prostě nedostal.
Manželka si vybrala z jejich stálého menu plněné bramborové knedlíky uzeným masem, bílé kysané zelí a restovaný špek s cibulkou. Na stole nám přistál talíř, který vypadal moc krásně. A navíc to jídlo krásně vonělo. A ještě navíc to jídlo bylo opět moc dobré. Nevím jestli byly ty plněné knedlíky ručně dělané přímo v restauraci, ale rozhodně tak vypadaly a chutnaly. Perfektně bylo ochucené i to bílé zelí, to bylo opět podle našich představ a jak ho máme rádi. Navíc byly knedlíky přelité velice chutnou šťávou z tím restovaným špekem. Nechybělo ani něco zeleného na ozdobu. To jídlo prostě vypadalo a chutnalo moc fajn. Opět tak domácky, jako by jste si ho připravovali doma. Navíc těch knedlíků bylo požehnaně a porce opravdu pro chlapy co v práci rubou stromy v lese.
Personál byl vcelku fajn. Vzhledem k tomu že museli pracovat na nový rok i vcelku ochotný a usměvavý. Já bych byl nakrknutý, že musím na Nový rok pracovat. Porce velké, řekl bych až převeliké. Neměli jsme možnost sníst všechno. Manželčiny bramborové knedlíky jsme nesnědli a nesli si půlku ještě domů, čočku jsme také nedojedli. A jak jsem psal, chleba jsme se ani nedotkli. A to jsme měli společně dohromady jednu sdílenou polévku. Ceny bych řekl že naprosto v pořádku. Na centrum Jihlavy bych řekl více než příznivé. Cena mého obědového menu – čočka se šunkou, polévka a k tomu nápoj a karafa vody za 199 korun se mi zdá dneska dobrý kauf. Plněné bramborové knedlíky ze stálého menu byly přeci jen o trošinku dražší – 239 Kč. Ale za tu porci a kvalitu opět za mě úplně v pořádku.
Závěrem. Restaurace Jihlavský parlament byla příjemným překvapením v centru Jihlavy. Jídlo bylo velice chutné a opravdu vydatné. Body plus za nápoje k obědovému menu zdarma a za otevíračku na oběd na Nový rok. Další body za tradiční novoroční jídlo v nabídce. Naopak body jim musíme strhnout za poněkud odfláknutou česnekovou polévku a její podávání. Nicméně návštěvu této restaurace můžeme s klidem na duši doporučit. Myslíme si, že budete odcházet spokojeni, a dobře najedeni. My by jsme sem zcela jistě zavítali zase. Ale že by jsme sem jenom kvůli tomu jídlu speciálně jeli, to zase také ne. Za nás takové lepší tři hvězdičky z pěti.
Webové stránky restaurace naleznete na adrese: https://www.jihlavskyparlament.cz/. Nyní už pro vás mají připravené valentýnské menu. 😉