Zlíňáci testují – Restaurace Na Žabinci Telč

Tak jsme zase vyrazili na výlet do Telče. No a tentokráte jsme se na nedělní oběd vydali do restaurace na Žabinci. Ta je mimo historické centrum a na Googlu má dosti vysoké hodnocení a velice pozitivní komentáře.

Poslední dobou jsme v Telči docela dost často. Zažili jsme tu naprosto dokonalou snídani v Bistro Café Friends a vcelku průměrný oběd v restauraci Panský Dvůr. Restaurace v historickém centru Telče nemají na Google zrovna moc vysoká a pozitivní hodnocení. Proto nás překvapilo, když jsme narazili na Google mapách na restauraci Na Žabinci, která měla vcelku hodně vysoké hodnocení 4,3 a ke všemu se ještě recenze hemžily výrazy jako lidové ceny, obrovské porce, vynikající jídlo, útulná restaurace, milá obsluha. To jsme přeci museli dojet vyzkoušet. A tak hurá na nedělní oběd. Vaří se tu totiž každý den jenom do 15 hodin. Takže večeři zde nedostanete.

Restaurace se nachází mimo hlavní historické centrum Telče, ale stále ještě vlastně v historickém centru. Naleznete ji totiž na Starém Městě, nedaleko kostela U matky boží. U restaurace naleznete vcelku velkou parkovací plochu, takže parkování zde není problém. Z druhé strany budovy pak má restaurace velkou terasu, kde v létě mohou probíhat i nějaké grilovačky, pečení prasete a podobné věci, vybavení je tady na to opravdu hodně. Teď v zimě ale byla terasa zavřená a mimo provoz. Interiér podniku na nás působil poněkud rozpačitě. Na jednu stranu se nám líbilo, že tu bylo vcelku hodně dřeva, restaurace byla vevnitř opravdu vzdušná a hodně prosvětlená. Také dbala svého jména a na poličkách, oknech a všude možně jste mohli nalézt hodně tematickou výzdobu, žab tu bylo opravdu hodně. 🙂 Také se nám líbil velký krb, který byl při našem příchodu plně naložen velkými poleny, praskal v něm krásný velký oheň a v chladném zimním dni to bylo velice příjemné. Co nám ale přišlo úplně odporné byly stoly. Ty totiž byly vyrobeny z nějaké lepené pazderodesky, která neměla žádnou povrchovou úpravu. A ono to opravdu vypadalo hrůzostrašně. Když jsme seděli u stolu, tak jsme si připadali jako bychom seděli na obědě u kamaráda, který má rozestavěný barák a oběd nám naservíroval na desce z nějakého odpadu. Někomu se to možná může zdát opriginální a líbit se mu. Nám tedy ale rozhodně ne. Nám se to nelíbilo vůbec a dost nám to kazilo zážitek.

Co se týká obsluhy, tak my jsme zde byli již tradičně velice brzy. Hned po otevířačce v 11 hodin. To v restauraci kromě nás byl jen jeden pán, který už zde obědval. Paní servírka se nám ihned věnovala, ale vzhledem k tomu že restaurace byla prázdná, tak snad žádný div. Jako nápoje jsme si tradičně objednali pivko a jejich limonádu. Tu měli bezovou. Nápoje nijak neurazily ani nenadchly. Bezová limonáda byla poměrně sladká. Pivo nijak nesmrdělo, pěna byla fajn. Vychlazeno bylo také dobře. Restaurace má každý den nový jídelní lístek, který si můžete prohlédnou na jejich facebookovém profilu. Každý den tedy máte k dispozici jiné jídlo. I když jak jsme koukali některá jídla se dost často opakují a některá jsou přeci jenom i na denní nabídce jako stálice.  Nás v menu ihned zaujala kmínová polévka s vejci. Moje manželka ji miluje a docela často si jí doma dělává. V restauraci jsme ale ani jeden co si pamatujeme tuto polévku nezažili. Já osobně jejím fanouškem moc nejsem, ale tohle mě opravdu zaujalo a museli jsme jí vyzkoušet. Polévka nám na stole přistála hned a byla opravdu úplně horká. A to i pro mojí ženu, která horké polévky miluje. No jak jsem psal, já fanoušek této polévky nejsem, mě to prostě chutná jako by někdo rozmíchal míchaná vajíčka v teplé vodě. Takže ani tady mě tato polévka neoslovila. Ale to jenom kvůli tomu že já jí nemám rád. Manželce chutnala a byla poctivá, bylo v ní hodně vajíčka, byla hustá a manželka byla s polévkou spokojena. Takže už jsme se těšili na hlavní chody. Na Internetu se psalo že se tady vaří poctivá domácí kuchyně a podle té polévky to vypadalo, že by tomu tak skutečně mohlo být.

Bohužel to se ale nestalo a při hlavních chodech se dostavilo spíše rozčarování. Mě oslovila v jídelním lístku rajská omáčka s vařeným hovězím. Já jsem si k tomu zvolil houskové knedlíky. Možnost byla si jí dát místo knedlíků s těstovinami. Já ale houskové knedlíky miluji. Když přistál talíř na stole, vypadalo to moc hezky. Bohužel samotná konzumace už tak hezká nebyla. Největším problémem bylo bohužel to vařené hovězí maso. To bylo tak tvrdé, že nebylo absolutně možno ho ukrojit nožem. Jedinou možností bylo ho celé nabodnout na vidličku a ukusovat a trhat ho zuby. A i to šlo dost těžko. Následně vlákna masa jsem měl mezi zuby a cítil ještě večer při večeři. 🙂 Ne vážně tohle bylo dost katastrofické. Já vím že někdy uvařit hovězí maso je problém. I mě se to často stává. Tady to bylo ale horší než jakýkoliv můj pokus doma. A takové maso by za mě absolutně nemělo být podáváno hostům a opustit kuchyň jinak než vyhozením. Rajská omáčka měla nádhernou barvu, ale chuťově mě také neoslovila. Já mám osobně rád rajskou omáčku sladší. To je ale moje osobní preference, někdo jí má raději kyselejší. Což tato byla. Nebyl by to ale takový problém, kdyby kuchaři poněkud neujela ruka se solí. Ta omáčka prostě byla přesolená. Taky mě zaujaly na talíři knedlíky. Bylo vidět že nejsou zjevně kupované a jsou bud dělané přímo v kuchyni, nebo jim je dodává někdo kdo se na knedlíky specializuje. Co mě ale hodně zaujalo jak byly ty knedlíky žluté. Ono to na té fotce níže nevypadá, ale ty knedlíky byly fakt hodně, až nepřirozeně žluté. Tipoval bych že do nich byla přidána pro barvu kurkuma, jinak té barvy snad ani nešlo dosáhnout. Nicméně chuťově to na těch knedlících nebylo znát a byly vcelku fajn.

Moje milované žena si vybrala z jídelního lístku moravského vrabce. Ten byl nabízen ve dvou variantách, se zelím a variací knedlíků, nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou. Manželka si vybrala verzi s bramborem. Opět na talíři to jídlo vypadalo pěkně. Bohužel jeho konzumace byla opět dost utrpení. Ono by to bylo fakt dobré, maso bylo v tomto případě měkké a pěkně se rozpadalo, brambory byly dobré, posypané zelenou petrželkou,  a asi by byly i chutné. Kdyby stejně jako v případě mé rajské omáčky nedošlo k přesolení. A to obojího. Jak brambor tak masa. A to ještě více než u mojí rajské. To byla totální škoda a totálně to to jídlo zkazilo.  A ty kupované kyselé okurky to jídlo prostě nezachránily. Bylo to tak přesolené, že jsem opravdu uvažoval, že to jídlo vrátíme. Manželka mě ale přesvědčila že ne, a že ho dojí. Jí bych nebyl schopen takhle přesolené jídlo sníst a ho v tomto případě už vrátil.

Jinak jídelní lístek vypadá zde velice přívětivě a fajn. Naleznete na něm prostě takovou tu českou klasiku, vedle klasické české smažené hitparády. Poněkud udiví a zarazí jen smažená žabí stehýnka. Desert tady na lístku nenaleznete a tak sladký zub můžete uspokojit jedině formou sladkého hlavního chodu. Porce jsou tu velké a zcela dostačující. Ceny dokonce velice, velice přívětivé a pokud je porovnáte s cenami restaurací uvnitř historického města Telče, tak jsou to vskutku ceny dampingové. Kdyby to jídlo nebylo zničené, tak by to byl skutečně výborný kauf. Za ty porce bych řekl dokonce parádička. V případě našich přesolených jídel to ale musím označit za takový gastronomický scam.

Shrnutí: Na základě internetových recenzí jsme se sem opravdu těšili. Bohužel náš nedělní oběd tady byl opravdu zklamáním. Nevím jestli jsme prostě jen měli smůlu, nebo jsou recenze na Google smýšlené nebo zaplacené. Za nás to byl co se týká jídla jeden z nejhorších zážitků na Vysočině. Za všechno mohou bohužel totálně přesolená obě jídla a nepoživatelné maso. Bylo by to skoro na nula hvězdiček, ale zachránila jim to ta kmínová polévka, která byla udělána poctivě. A nebyla přesolená. Za tu restauraci nakonec jednu hvězdičku udělíme. I když kmínová polévka zrovna není žádné extra velké kulinářské umění. Nicméně, nás tady hned tak nikdo neuvidí a bohužel tuto restauraci nemůžeme k návštěvě doporučit a spíše za nás před ní musím varovat.


Webové stránky restaurace naleznete zde: http://www.nazabinci.cz/

Facebookový profil, kde naleznete jejich denní nabídku každé ráno zde: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057319154910

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata