Slavnostní požehnání nově rekonstruovaného želivského klášterního pivovaru, které proběhlo 11. 12. 2011 od 14:00 v budově opatství, Želiv 1.
Klášter Želiv byl založen roku 1139 a
osazen řádem benediktýnů. Po 10 letech však benediktini byli vystřídáni
premonstráty ze Schenfeldu, které sem dovedl blahoslavený opat Gotšalk.
Klášter za více než 870 let svých dějin procházel obdobími velkého
rozmachu, ale obdobími stagnace a úpadku. První zmínky o vaření piva
v premonstrátském klášteře na Želivě jsou už ze 14 století.
Program:
– Přivítání hostů PhDr. ThMgr. Jáchym Jaroslav Šimek O. Praem provizor
kláštera a jednatel společnosti Želivský klášterní pivovar s.r.o.
– Slavností požehnání pivovaru provede želivský opat ThMgr. Bronislav Ignác Kramár O.Praem
– Hudební vystoupení
– Výklad výroby piva a exkurse pivovarem Jiří Novák sládek
– Posezení s ochutnávkou vyrobených piv a drobné pohoštění
záhajení slavnostního požehnání a úvodní slova
požehnání
Produktový list
Haštal byl třetím opatem kláštera v Želivě,
který se proslavil tím, že po jeho prosebné modlitbě se objevil vydatný
pramen křišťálově čisté vody, který po mnoho staletí zásoboval klášter
pramenitou vodou a dodnes je místními obyvateli používán.
HAŠTAL 12 0 světlý ležák, nefiltrované a
nepasterizované pivo s plnou až tělnatou chutí, vařené z moravského
ječmene, žateckého chmele a čisté želivské vody podle dochovaných, avšak
upravených receptur bývalého klášterního pivovaru. Díky tomu se
dosahuje zajímavé vyvážené hořkosti a chmelové chutě.
HAŠTAL 12 0 tmavý ležák, nepasterizovaný a
nefiltrovaný speciální tmavý ležák, vařený ze čtyř sladů, poskytuje
nezapomenutelný zážitek příjemné kávově-čokoládové chuti. Pro mnohé
bude překvapení v kombinaci se sladkým moučníkem.
HAŠTAL 12 0 polotmavý ležák, nepasterizované
a nefiltrované pivo vařené ze tří druhů sladů, v mnohých vzbuzuje
příjemnou vzpomínku na starou dobrou Anglii. Karamelová vůně se mísí s
bylinnými chmelovými tóny žateckých chmelů. Jemná, krémovitá pěna svědčí
o delším pobytu v ležáckém sklepu.
Salesius Josef Roubíček byl 47-tým želivským opatem.
Byl velmi dobrý hospodář, za jeho vedení byla během 7 let obnovena
budova opatství a hospodářské budovy po velkém požáru v roce 1907.
SALESIUS 15 0 světlý speciál, nepasterizované a nefiltrované speciální pivo vynikající chutí připravované podle upravených historických receptur.
Opat Milo Strobl se velice zasloužil o stavební i
duchovní rozvoj celého kláštera po návratu premonstrátů na Želiv po více
než 150leté konfiskaci kláštera. Za jeho vlády byl dostaven konvent.
MILO speciální světlé pivo American Ale, je svrchně kvašené světlé speciální pivo vyráběné s použitím ječného sladu a speciálních svrchních kalifornských pivovarských kvasnic. Pivo se vyznačuje ovocným nádechem. Podává se o teplotě 8-10°C, při které vynikne jeho vynikající chuť.
Opat Drslav vedl klášter Želiv v době husitských
válek. Tato doba byla pro klášter velice krutá a drsná. Pivo
pojmenované po opatovi Drslavovi však, není rozhodně drsné, nýbrž je
velmi chutné a silné. Jméno piva má spíše připomínat drsný a přísný
život trapistických mnichů, podle jejich vzoru je pivo vyrobeno.
DRSLAV speciální světlé pivo Abby Ale, jedná
se o silné svrchně kvašené, kvasnicové, nefiltrované a nepasterizované
pivo původem z Belgie a Nizozemí, kde bylo vyráběno v trapistických
klášterech.
Snad to pivo bude pitelnější,než vařil původní pivovar od roku 2003.Etikety tedy zatím velmi pěkné,grafika zdařilá a na pohled zaujmou hned.
I zde by se mohl nejeden velký pivovar poučit jak má etiketa vypadat.
Zbyňku, forma by neměla vítězit nad obsahem……